Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Σάμος: Τα πρώτα βραβεία του 2017


Τα παλαιωμένα γλυκά κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ ήταν αυτά που «άνοιξαν» τη σειρά των βραβείων της χρονιάς. Το Samos Anthemis εσοδείας 2011 απέσπασε το ΧΡΥΣΟ και το Samos Nectar εσοδείας 2010 το ΑΣΗΜΕΝΙΟ στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

Το Samos Anthemis είναι ένα γλυκό κρασί που παλαιώνεται επί μία 5ετία σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και πάντα κλέβει τις εντυπώσεις, κυρίως για τη μοναδική ισορροπία του. Στην όψη έχουμε ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν τη βαθιά παλαίωσή του.

Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ ισορροπούν απολαυστικά σε ένα βαθύ φόντο από κακάο και σοκολάτα. Το αμάλγαμα όλων αυτών είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Το Samos Nectar, το γνωστό σε όλους λιαστό κρασί, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο αφού δοκιμάζοντας το, ο καλοκαιρινός ήλιος και η ευεργετική του επίδραση στα λιαζόμενα σταφύλια είναι στοιχεία εμφανή στη μύτη και στο στόμα. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. 

Στη μύτη επικρατούν αρώματα εξέλιξης, με σταφίδες σε πρώτο πλάνο. Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που μπορεί να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Σε συνδυασμό με τα ευγενή αρώματα του καρυδιού συντίθεται ένα αρμονικό και ισχυρό σύνολο, με ιδιαίτερα μακρά επίγευση που φέρνει στο νου αρώματα καπνού, λιβανιού και αμυγδαλωτών. Πρόκειται για ένα κρασί από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι, που παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με φορείς του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Επί τρεις ολόκληρες μέρες στη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκεια γευστικών δοκιμών καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων, δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο. Στη φετινή διοργάνωση ο αριθμός των ελληνικών οίνων που αξιολογήθηκαν ξεπέρασαν τους 663 ενώ συνολικά συμμετείχαν 783 διαφορετικοί οίνοι από διάφορες οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: