Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Αρχίζει πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Σάμο ?


Ο Δήμος Σάμου στο πλαίσιο του εγκεκριμένου του σχεδίου που αφορά την συνολική διαχείριση στερεών αποβλήτων αρχίζει την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ! Πρώτο στάδιο αποτελεί η ενεργοποίηση δυο (2) ρευμάτων ανακύκλωσης των μικρών και των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών και των λαμπτήρων.

Στα απόβλητα εντάσσονται οι μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ο εξοπλισμός πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών, συσκευές κλιματισμού, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, φωτιστικά είδη και λαμπτήρες αερίου, τηλεοράσεις και ηχοσυστήματα κ.λπ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που πηγαίνουν στο Χ.Υ.Τ.Α., η προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτές τις συσκευές, όπως μόλυβδος, φρέον κ.λπ., αλλά και η ανάκτηση πολύτιμων υλικών και πρώτων υλών, όπως σίδηρος, αλουμίνιο, πλαστικό κ.ά.


Ήδη, έχουν τοποθετηθεί στα Δημοτικά Καταστήματα, κάδοι ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων φθορισμού, στις αποθήκες του Δήμου κάδοι απόσυρσης λαμπτήρων καθώς και κοντέινερ για τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές στον χώρο του ΧΥΤΑ. Γι’ αυτό το σκοπό, της έναρξης της ανακύκλωσης, ο Δήμος διοργανώνει την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, και ώρα 12.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση Απορριπτόμενου Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού» (ΑΗΗΕ). 

Στα πλαίσιά της θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο επιμόρφωσης των εργαζομένων του Δήμου Σάμου, στον τομέα της καθαριότητας, από στελέχη της συμβαλλόμενης εταιρίας. Επίσης, θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό, για μέτρα ατομικής προστασίας, την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση των ΑΗΗΕ για την αποφυγή περιβαλλοντικού και εργατικού ατυχήματος. 

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση των Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων σχετικά με την ανακύκλωση των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών προκειμένου να γίνει η διάχυση της πληροφόρησης στους κατοίκους του νησιού.

Στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει ευρεία ενημέρωση και εκστρατεία ευαισθητοποίησης φορέων και κατοίκων τόσο για την ανακύκλωση των ΑΗΗΕ όσο και για την ανακύκλωση συσκευασιών.


Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: