Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Συμμετοχή του Δήμου Σάμου στο Συνέδριο του δικτύου υγιών πόλεων



Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου του Εθνικού Διαδημοτικού Κέντρου Υγιών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε τα διήμερο 7-8 Ιουλίου στο « Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών απ’ όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένοι επιστήμονες και δεκάδες εισηγητές και ομιλητές συμμετείχαν στο Συνέδριο, που επικεντρώθηκε σε πρωτοβουλίες, δράσεις και συνεργασίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας, της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών στις σύγχρονες αστικές δομές, με τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. 


Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Σήμερα αριθμεί 155 Καλλικρατικούς Δήμους – Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Μεταξύ των βασικών στόχων του Διαδημοτικού Κέντρου Υγιών Πόλεων είναι και η προσπάθεια για επίσημη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά όργανα χάραξης πολιτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων σε θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση κοινών προγραμμάτων με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα με στόχο την πραγματοποίηση κοινών, για όλους τους Δήμους, προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ακριτική και έντονα δοκιμαζόμενη από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα Σάμος, αξιοποίησε πέρυσι με τον καλύτερο τρόπο την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που, εδώ και 15 χρόνια αποτελεί τον θεσμό αναφοράς για την προαγωγή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και την ανάπτυξη βιώσιμων προτύπων κινητικότητας.
Το θέμα της περυσινής Εβδομάδας ήταν «Έξυπνη κινητικότητα – Ισχυρή Οικονομία» και η πρόταση της Σάμου επελέγη για τις δράσεις της και τη συνολική απόδοση των πρωτοβουλιών της στην τελική ευρωπαϊκή δεκάδα μεταξύ 1870 πόλεων, από 45 χώρες!



Η εμπειρία και οι διδαχές από αυτήν την μεγάλη επιτυχία αποτέλεσαν και το αντικείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου στο Συνέδριο με θέμα: "Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ως μοχλός δημιουργίας και ανάπτυξης πρακτικών για βιώσιμες πόλεις".

Αποτελεί πάγια πεποίθηση της δημοτικής αρχής ότι η ενεργός συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες συνεργασίας με αντικείμενο επίκαιρα και μεγάλου ενδιαφέροντος ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη βιωσιμότητα των σύγχρονων, επιβαρυμένων πόλεων-τόπων αναβαθμίζει τη Σάμο και προσθέτει υπεραξία στο όνομά της, αφού την καθιστά νησιωτικό Δήμο – υπόδειγμα σε τομείς στους οποίους επικεντρώνεται στις μέρες μας η προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων αιχμής για την παγκόσμια κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: