Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Σάμος: Δημιουργία Ελαιουργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (ΕΑΣΣ) στους Μυτιληνιούς



Η συνένωση των δυο συνεταιρισμών, του Ελαιουργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (πρώην Οινοποιητικού Μυτιληνιών) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυτιληνιών, είναι πραγματικότητα. Οι συνελεύσεις των μελών των δυο συνεταιρισμών που έγιναν στις 15 Οκτωβρίου, οριστικοποίησαν την πρώτη τους απόφαση της 30ης Απριλίου 2017. 


Η συνένωση των δυο συνεταιρισμών ήταν διακαής πόθος τα τελευταία χρόνια αλλά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί λόγω της αναγκαστικότητας που ίσχυε για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς.

Με την κατάργηση της αναγκαστικότητας ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μυτιληνιών δεν συγχωνεύθηκε με τον ΕΟΣΣ (Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, πρώην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου), μετεξελισσόμενος σε Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό τροποποιώντας το καταστατικό του, τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με τον νόμο 4384/2016. 

Η μετεξέλιξή του στηρίχθηκε στο γεγονός ότι από το 1985 είχε διπλή δραστηριότητα με τη λειτουργία του ελαιοτριβείου.

Έτσι ο ΕΑΣΣ (Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου) αποτέλεσε τον κορμό για να στηριχθεί ο έτερος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυτιληνιών, διατηρώντας και την περιουσία του, που σε αντίθετη περίπτωση θα κατέληγε στο δημόσιο ταμείο…

Ήδη, οι δύο πρόεδροι, κ.κ. Χρήστος Αμουργιανός, για τον ΕΑΣΣ, και Αθανάσιος Γαρουφαλής, για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυτιληνιών, υπέγραψαν τη σύμβαση συγχώνευσης που οδηγεί στην ισχυροποίηση ενός συνεταιρισμού, του ελαιουργικού ΕΑΣΣ με 124 μέλη, που σίγουρα θα αυξηθούν πολύ σύντομα αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες επ’ ωφελεία των ιδίων και των ελαιοπαραγωγών γενικότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: