Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Σάμος: Ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφτηκε εκτροφή προβάτων



Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου συνοδευόμενος από στελέχη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΕ Σάμου επισκέφτηκε εκτροφή προβάτων στη Σάμο.


Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε τις συστεγαζόμενες εκτροφές προβάτων του Κάππα Χριστόδουλου και της Μεθενίτου Αικατερίνης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου δήλωσε σχετικά :


“Γνωρίζοντας τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι στα νησιά μας προσπαθούμε, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων μας, να είμαστε δίπλα τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και η έλλειψη σφαγείου δυστυχώς είναι ανασταλτικός παράγοντας σε ότι αφορά την οποιαδήποτε ανάπτυξη. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από φορείς που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την δημιουργία του αλλά και του ότι οι περιφέρειες δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι φορείς προσπαθούμε σε διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουμε την πιθανότητα να ξεπεράσουμε αυτήν την αίρεση.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης νοσημάτων των αιγοπροβάτων. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται σταθερά πρόγραμμα για την βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός) και για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου. Επίσης, λόγω του αυξημένου κινδύνου εισαγωγής στη χώρα νοσημάτων από τις ασιατικές χώρες ξεκινά και η εφαρμογή προγράμματος επιτήρησης «Εξωτικών Νοσημάτων», που όσον αφορά τα αιγοπρόβατα, περιλαμβάνει την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό. Οι τελευταίες εξελίξεις με την εμφάνιση ασθενειών σε γειτονικές μας περιοχές υποχρεώνει τους κτηνιάτρους να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, η δημόσια υγεία, αλλά και το εισόδημα των κτηνοτρόφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: