Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Σάμος: Στο σεμινάριο Ελαιολάδου η Αυτοδιοικηση


Στην εκπαιδευτική συνάντηση των ελαιοπαραγωγών της οργάνωσης φορέων του Ε.Ο.Σ. Σάμου που έγινε χθες στο Μουσείο Οίνου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος.

Η Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων Ε.Ο.Σ Σάμου συμμετέχει σε τριετές εγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης του τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής καλλιέργειας αλλά και την κατάρτιση και πιστοποίηση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας. 


Το πρόγραμμα επίσης προβλέπει την ενίσχυση των παραγωγών με εξοπλισμό για τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής και μεταφοράς του ελαιόκαρπου, αλλά και βελτίωσης της υποδομής του υφιστάμενου εργαστηρίου ανάλυσης με αγορά εξοπλισμού. Στις δράσεις αυτές συμμετέχουν 200 παραγωγοί. 


Ήδη έχει υποβληθεί πρόταση για το νέο πρόγραμμα στήριξης για τη περίοδο 2018-2021 με μια σειρά δράσεων που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση παραγωγών και προϊόντος. Η πρόταση ήδη έχει πάρει θετική αξιολόγηση από την τοπική επιτροπή ελαιουργικών φορέων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Σάμου και έχει αποσταλεί για έγκριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος δήλωσε σχετικά: « Η οργάνωση αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα για τη δυνατότητα των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα να λειτουργήσουν σε ομάδες παραγωγών και οργανώσεις. 

Η εκμετάλλευση προγραμμάτων στήριξης παρέχει τη δυνατότητα για εκπαίδευση των παραγωγών, για ενίσχυση του εξοπλισμού τους και για κοινές δράσεις που αναβαθμίζουν την παραγωγή και συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπο μας. Είμαστε δίπλα από την πρώτη στιγμή ως Περιφερειακή Αρχή, αλλά και με τις υπηρεσίες μας, σε τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπαθούμε να τις στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Χαιρόμαστε να βλέπουμε την πρόοδο που έχει γίνει στην παραγωγή ελαιολάδου και με την λειτουργία επιχειρήσεων που το εμφιαλώνουν, δημιουργώντας υπεραξία στην τοπική μας οικονομία.

Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας είναι συνεχής και γίνεται με βάση τη στρατηγική μας επιλογή για σύνδεσή της με το τουριστικό προϊόν μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: