Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Σάμος: Συσκέψευς και θεματικές



Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κρότωνα και του Δήμου Σάμου.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο νέο Δημοτικό κτίριο Πυθαγορείου το Σάββατο 26 Μαΐου, του οποίου είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια, παρουσία του κ. κ. Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, του Δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου και του Δημάρχου Κρότωνα Ugo Pugliese.

Ο Δήμος του Κρότωνα, με τον οποίο μας συνδέει η μεγάλη και μακρά ιστορία του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Στα πλαίσια της επίσκεψης μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις εργασίας, τουρισμού και παιδείας, οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τις αποφάσεις για την υλοποίηση από κοινού δράσεων.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη τουρισμού συζητήθηκε η δημιουργία κοινής προώθησης των δύο Δήμων, τόσο με την ύπαρξη απευθείας αεροπορικής γραμμής Κρότωνα – Σάμου, αλλά και με την δημιουργία κοινού τουριστικού πακέτου που θα προωθείται σε άλλες περιοχές με θέμα την ζωή και τους τόπους που έζησε ο Πυθαγόρας. 


Επίσης, έγιναν ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει και στην Σάμο, η πρωτοποριακή εφαρμογή που ήδη λειτουργεί στο Κρότωνα και αφορά ένα barcode που τοποθετείται σε όλους τους χώρους που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον και έχει τη δυνατότητα να συνδέει διάφορα μνημεία με κοινή ιστορία. 

Αυτό δίνει την δυνατότητα, κάποιος που θα επισκεφθεί ένα μνημείο του Πυθαγόρα στο Κρότωνα να ενημερώνεται για την ύπαρξη μνημείων στη Σάμο, παρουσιάζοντας και περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον που βρίσκονται στον ίδιο τόπο. 


Τέλος, η εφαρμογή αυτή, συμπεριλαμβάνει, μετά από συμφωνία και επιθυμία των επιχειρηματιών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και γενικά οτιδήποτε αφορά τον τόπο στον οποία αναφέρεται.

Στο πλαίσιο επίσης των συσκέψεων για τον τουρισμό, συζητήθηκε η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και στους δύο δήμους και η δυνατότητα από κοινού διοργάνωσης αγώνων αγωνιστικής αλιείας.

Η συνεδρίαση για την παιδεία, είχε εξίσου σημαντικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη κοινών παιδαγωγικών δράσεων στους Δήμους Σάμου και Κρότωνα. 

Οι κυριότερες από τις δράσεις που συζητήθηκαν είναι η διενέργεια διαγωνισμού μικρού διηγήματος – ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με θέμα «Πώς πέθανε ο Πυθαγόρας;», δημιουργία κόμικ για τον Πυθαγόρα, διοργάνωση αγώνων στίβου και στις δύο πόλεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους των δύο περιοχών και με στόχο την ανάδειξη της αξίας του αθλητισμού αλλά και την από κοινού συμμετοχή των δύο πόλεων στον θεσμό. 

Επιπλέον, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δημιουργία στους δύο Δήμους, μονοπατιού για τον Πυθαγόρα, με περιγραφές και πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: