Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Gibson: Η εταιρεία που έγινε συνώνυμο της rock




BB King, Toni Iommi, Angus Young, Jimmy Page, Chuck Berry. Τι κοινό έχουν οι συγκεκριμένοι κύριοι εκτός του ότι άλλαξαν την ιστορία της μουσικής; Είναι κιθαρίστες που συνέδεσαν το όνομά τους με μερικά από τα πιο ιστορικά μοντέλα της θρυλικής Gibson.

Το 1894, όταν ο Orbille Gibson άρχιζε να πουλά τα ακουστικά όργανα που κατασκεύαζε σίγουρα δεν θα περίμενε ότι το όνομά του θα έμενε στην ιστορία, ως συνώνυμο μερικών από τις πιο σημαντικές κιθάρες στην ιστορία της μουσικής. Ο ανελέητος συναγωνισμός με την εταιρεία του Leo Fender θα οδηγήσει τους δύο «γίγαντες» της ηλεκτρικής κιθάρας στην πρωτοπορία και στην παραγωγή οργάνων σπουδαίας ποιότητας, τα οποία, με τη σειρά τους έκαναν διάσημα παγκοσμίως μεγάλοι κιθαρίστες της rock, της blues και όχι μόνο.

Η εταιρεία από το Nashville, βρίσκεται πλέον υπό το καθεστώς της χρεοκοπίας, μη μπορώντας να ακολουθήσει την τεχνολογική στροφή σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια.

Η Gibson υπέβαλε χθες αίτηση υπαγωγής στο «Chapter 11» του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα με σχέδιο αναδιάρθρωσής της υπό τη νέα ιδιοκτησία των δανειστών της, επικαλούμενη «καταστροφική» οικονομική πτώση, καθώς δεν απέδωσαν οι επενδύσεις της σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη.

Σε ανακοίνωσή της, η οποία συνοδεύει την αίτηση, αναφέρει ότι ζήτησε τη δικαστική προστασία από τους πιστωτές της για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πώληση μουσικών οργάνων και εξοπλισμού, αλλά θα κλείσει το παράρτημά της που κατασκευάζει τα ακουστικά της Philips και άλλα αξεσουάρ ηλεκτρονικών ειδών.

Τα χρέη της Gibson ανέρχονται σε περίπου100 με 500 εκατ. δολάρια και ότι τουλάχιστον 100.000 δολάρια είναι χρέη προς 26 άλλες εταιρείες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνίες με μετόχους για το 69% και πλέον του χρέους της, το οποίο θα της επιτρέψει να εξακολουθήσει να λειτουργεί.

Οι πωλήσεις, πάντως, των ηλεκτρικών της κιθάρων αυξήθηκαν κατά 10,5% σε 122 εκατ. δολάρια μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλός της Χένρι Τζούσκεβιτς, κάτοχος του 36% της εταιρείας, αναφέρει ότι η Gibson, η οποία απασχολεί 875 εργαζόμενους και στα τρία της εργοστάσια, «θα επικεντρωθεί και πάλι στο βασικό της αντικείμενο», εκείνο των μουσικών οργάνων, το οποίο «θεωρούμε ότι θα της εξασφαλίσει την μακροχρόνια σταθερότητα και οικονομική ευρωστία».
http://www.efsyn.gr/politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: