Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Μάθε ποιος είσαι !



«Ποιος είμαι;» είναι το σπαρακτικό ερώτημα που εγείρεται μέσα από κάθε ανθρώπινο ον. Προκειμένου να δοθεί μια ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα αυτό, έχει χυθεί άπειρο μελάνι και έχουν γραφτεί πολυάριθμα βιβλία. Συνήθως προσδιορίζεσαι μέσα από ετικέτες και ρόλους που αναλαμβάνεις. Ως παιδί δεν αντιλαμβάνεσαι τους ρόλους, τη γυναίκα που σε έφερε στον κόσμο την έβλεπες μόνο σαν μάνα. Απαιτούσες να ασχολείται μόνο με τη μητρότητα και το βλέμμα της να είναι συνεχώς πάνω σου. Αργότερα κατάλαβες ότι η μάνα ήταν και κόρη, αδερφή, σύζυγος, εργαζόμενη.

Μετά έμαθες κι εσύ να προσδιορίζεσαι μέσα από ρόλους: «είμαι καθηγητής, χριστιανός ορθόδοξος, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών. Είμαι ιδιοκτήτης σπιτιού, εξοχικού και αυτοκινήτου». Προσπαθούμε να αναλαμβάνουμε όσο το δυνατό περισσότερους ρόλους γιατί έτσι νιώθουμε ότι διευρυνόμαστε και γινόμαστε πιο πλήρεις.

Για έναν σοφό όμως η πληρότητα είναι διαφορετική, σημαίνει απελευθέρωση από ρόλους και ετικέτες. Είναι επικίνδυνο να στηρίζεσαι στους ρόλους σου για να «είσαι», γιατί μπορεί να συντριβείς όταν χάσεις τη δουλειά σου ή το σπίτι σου, όταν φύγουν τα παιδιά σου από το σπιτικό ή αν σε εγκαταλείψει ο/η σύζυγος.

Οι άλλοι, γονείς, φίλοι και εραστές θέλουν να σε υποτάξουν για το καλό σου, θέλουν να σε κατακτήσουν για να περάσουν τις ιδέες και τα θέλω τους γιατί αυτά θεωρούν σωστά. Τόσο φτωχά θεωρείς ότι είναι τα δικά σου εδάφη και τα παραδίδεις σε εκείνους να κυριαρχήσουν; Αν παραδώσεις έτσι και το είναι σου στο σύντροφό σου, θα φτάσει μια μέρα που θα έχεις χάσει τον εαυτό σου και δε θα ξέρεις πώς να τον ξαναβρείς, θα σπαταλήσεις την εξαιρετική και ανεκτίμητη ζωή σου διασκορπίζοντάς την.

Ένα κομμάτι χρυσού ακόμη κι αν το πετάξεις στην λάσπη και το ανασύρεις μετά από αιώνες, θα εξακολουθεί να είναι χρυσός. Έτσι είσαι κι εσύ, άφθαρτος χρυσός, που όταν αποκτήσεις επίγνωση της πολύτιμης φύσης σου, θα θες να βγεις από τις λάσπες και να αποκαλύψεις τη λαμπρότητά σου!

Χρειάζεσαι λοιπόν αυτογνωσία αλλά συνήθως την αποφεύγεις από φόβο μη φανερώσεις στους άλλους όσα προσπαθείς να κρύψεις μέσα σου και δεν αποδέχεσαι και ο ίδιος ότι υπάρχουν. Όμως το ότι τα αγνοείς δε σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν. Κρατάς καλά φυλαγμένα όσα σε βασανίζουν για να μη φαίνεσαι ευάλωτος στα μάτια των άλλων. Προσπαθείς να δαμάσεις τον εσωτερικό σου κόσμο με ένα μαστίγιο, όπως ένας σκληρός θηριοδαμαστής σε τσίρκο αλλά θα έρθει μια μέρα που το θηρίο θα επαναστατήσει ενάντια σ’ αυτόν που του στερεί την ελευθερία.

Δε γνωρίζεις ποια είναι η αυθεντική σου εικόνα κι εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα, όλα τα εμπόδια στη ζωή σου, οι κακές σχέσεις, οι λάθος σύντροφοι προέρχονται από την εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου. Σε κάθε εραστή σου βλέπεις να καθρεφτίζεται ένα είδωλό σου ή μέρος του, που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αν αναπτύξεις ένα δυνατό εγώ, μια ισχυρή φιλοσοφία, σταθερές αξίες και πιστεύω, θα μπορείς να αντιμετωπίσεις τις επιθέσεις των άλλων που θέλουν να κυριαρχήσουν πάνω σου και θα επιλέγεις αξιόλογους συνοδοιπόρους στη ζωή σου.

-----------

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. 

Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: