Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Διατροφή για αντιηλιακή προστασία


Φέτος το καλοκαίρι ξεκίνησε δυναμικά, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στα ύψη. Ευτυχώς, για όσους ζούμε σε νησί, η εξόρμηση στη θάλασσα και η επαφή με τον ήλιο είναι απολαύσεις που έχουμε τη δυνατότητα να βιώνουμε καθημερινά.


 Όσο κι αν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυριαρχεί ένα αίσθημα ελευθερίας που μας κάνει να απωθούμε τα «πρέπει», δεν πρέπει να αμελούμε την υγεία του σώματος και κυρίως του δέρματος μας. Ο ήλιος γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο επικίνδυνος και οι ειδικοί συστήνουν καθημερινή χρήση αντηλιακών προϊόντων (ακόμη και εκτός παραλίας). Από την άλλη, πολλά νεαρά, κυρίως, άτομα, εκθέτουν το δέρμα τους σε κίνδυνο, καθώς κάνουν αλόγιστη χρήση «μαυριστικών» προϊόντων, που έλκουν περισσότερο την ακτινοβολία και συνήθως στερούνται δείκτη προστασίας.


Ακόμη κι αν είστε από εκείνους που δε βγαίνουν ποτέ στον ήλιο χωρίς το κατάλληλο αντηλιακό, γνωρίζετε ποια φυσικά συστατικά των τροφών μπορούν να σας προστατεύσουν από τις δυσμενείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα υγιές μαύρισμα;


Αντιοξειδωτικά: Είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι μας απέναντι στον ήλιο και βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά. Οι βιταμίνες (C, A, E) προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος μας από τις ελεύθερες ρίζες που αυξάνονται στον οργανισμό μας λόγω της μεγάλης έκθεσης στον ήλιο, τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι φορτισμένα άτομα ή μόρια που προσβάλουν τα κύτταρα, τα καταστρέφουν ή προκαλούν επικίνδυνες μεταλλάξεις. 


Τα καροτενοειδή (λυκοπένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη) εμφανίζονται να αυξάνουν την αντοχή του δέρματος απέναντι στις ακτινοβολίες UV, ενώ ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για το σκούρο χρώμα της επιδερμίδας μας. Η ντομάτα, το καρπούζι, οι κόκκινες πιπεριές και γενικότερα όσα έχουν έντονο κόκκινο χρώμα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο. Φρούτα και λαχανικά με βαθύ πορτοκαλί χρώμα (καρότα, πεπόνι, βερίκοκα, μάνγκο, γλυκοπατάτα κ.α.) περιέχουν β-καροτένιο, ενώ η λουτεΐνη βρίσκεται κυρίως στο σπανάκι, στο μπρόκολο, στο λάχανο, στα λαχανάκια Βρυξελλών.


Χαλκός: Έχει την ιδιότητα να διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, χάρη στο οποίο παράγεται η μελανίνη. Τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα καρύδια, τα σταφύλια μπορούν να μας χαρίσουν ένα ομοιόμορφο μαύρισμα.


Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των ηλιακών εγκαυμάτων. Υπάρχει στα φασόλια, τα αυγά, τα καρύδια και τα ψάρια.


Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Διατηρούν το δέρμα υγιές. Περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα γαλακτοκομικά, στα τυροκομικά, στο κρέας, στα ψάρια, στο αυγό, στα φρούτα και στα λαχανικά.


Απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) & βιταμίνη Ε: Έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση και συντελούν στην ανάπλαση των ιστών του δέρματος. Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πολύ καλές πηγές των ω-3 και ω-6, ενώ το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ηλιόσποροι, οι μαργαρίνες είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.


Νερό: Η επαρκής υδάτωση του οργανισμού βοηθάει τη ρύθμιση της υγρασίας δέρματος και της θερμοκρασίας του σώματος και πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ανάγκες του σώματος σε νερό το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται λόγω και της μεγάλης εφίδρωσης. Προτιμήστε τους φυσικούς χυμούς και το πράσινο τσάι, από τα αναψυκτικά γιατί εκτός από πρόσληψη υγρών, έχουμε και πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών. Η σωστή ενυδάτωση ενισχύει την ποιότητα του μαυρίσματος και βοηθάει στην αποφυγή της ηλίασης. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Καταναλώστε το καθημερινά, κρύο ή ζεστό, χωρίς ζάχαρη, ενώ αν το χρειάζεστε προσθέστε λίγο μέλι.


Προσοχή!
Κάπνισμα & αλκοόλ: Το κάπνισμα καταστρέφει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών. Από την άλλη, η κατανάλωση αλκοόλ συντελεί στην αφυδάτωση του οργανισμού, αποδίδει πολλές θερμίδες και βοηθάει την αποθήκευση λίπους.Βαριά γεύματα: Λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, οι ενεργειακές ανάγκες μας το καλοκαίρι μειώνονται κατά περίπου 150 θερμίδες. Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους και την επιβάρυνση της λειτουργίας του οργανισμού, περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα, αποφύγετε τα σύνθετα φαγητά και τα πολλά μπαχαρικά. 


Εξαιτίας της απώλειας ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα, υπάρχει η ανάγκη για λίγο περισσότερο νάτριο, που σε φυσική μορφή (εκτός από το μαγειρικό αλάτι) θα το συναντήσουμε στα θαλασσινά και ψάρια, στο μαύρο ψωμί και στο τυρί. Φάτε άφθονες σαλάτες (με λίγο ελαιόλαδο), φρούτα, ψάρια και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Και σίγουρα αποφύγετε να κολυμπήσετε για τουλάχιστον 3 ώρες μετά από το μεγάλο γεύμα της ημέρας.


Όλοι το καλοκαίρι επιθυμούν ένα σοκολατένιο χρώμα, γιατί χαρίζει μια ιδιαίτερη γοητεία και δημιουργεί μια κολακευτική αντίθεση με τα έντονα χρώματα στο αέρινο καλοκαιρινό ντύσιμο. Επειδή όμως η απρόσεχτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς και κίνδυνο για την υγεία, μην ξεχνάτε να είστε ενημερωμένοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι!




Της ΧΑΡΑΣ ΚΟΥΤΡΟΛΟΥ


η  κ. Κουτρολού είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών


lesvosreport

Δεν υπάρχουν σχόλια: