Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τα Σαμιώτικα μαγαζιά, ανοιχτά τις Κυριακές?

Ο λόγος για τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, που ζήτησαν από την Περιφέρεια να εγκρίνει τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, από 1η Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου. Ήδη, το θέμα αυτό έχει προγραμματισθεί για να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα Τρίτη.

«Στης κρίσης τον καιρό», οι επιχειρηματίες κάνουν ότι μπορούν για να ενισχύσουν το τζίρο τους και την απόδοσή τους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, σε κάποιες περιπτώσεις, να κρατούν τα καταστήματά τους ανοιχτά ακόμη και την Κυριακή .

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Σάμου, Δέσποινα Κάιλα, υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια η επιθυμία των εμπόρων της πόλης να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά για κάποιες Κυριακές το καλοκαίρι. Εντούτοις, οι αντιδράσεις του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων εμπόδιζαν την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

"Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα μέλη μας ήταν θετικά ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τους τις Κυριακές του καλοκαιριού. Φέτος, είναι η πρώτη φορά που θα κάνουμε πράξη αυτή την ιδέα, αφού τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθειά μας σκόνταφτε στην άρνηση του Εργατικού Κέντρου. 


Εξηγήσαμε τόσο στο Εργατικό Κέντρο, όσο και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες της αγοράς είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μόνο έναν εργαζόμενο. Την Κυριακή λοιπόν, που το κατάστημα θα ανοίξει, είτε ο έμπορος θα κατέβει μόνος στο μαγαζί του, είτε αν επιθυμεί ν απασχολήσει υπάλληλο, θα του πληρώσει όλα τα νόμιμα που προβλέπονται, δηλαδή το μεροκάματό του με προσαύξηση 75%."

Πιλοτικό το πρόγραμμα λόγω κρουαζιερόπλοιων

Ουσιαστικά θέλουμε να δοκιμάσουμε την απόδοση της ημέρας αυτής, αφού κάθε Κυριακή θα έχουμε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της πόλης μας. Πρόκειται για το «Costa Mediterranea», το οποίο θα φέρνει τουλάχιστον 2.500 με 3.000 άτομα. Θεωρήσαμε σωστό ότι όλα τα καταστήματα και όχι μόνο τα τουριστικά θα πρέπει να είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια της παραμονής του κρουαζιερόπλοιου στη Σάμο. Ο επισκέπτης ίσως θελήσει να αγοράσει οτιδήποτε, από τρόφιμα μέχρι ρούχα, παπούτσια ή κοσμήματα. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις επιθυμίες των τουριστών.

Κάνουμε μια προσπάθεια για να τονώσουμε λίγο τις επιχειρήσεις μας, την περίοδο της κρίσης. Φυσικά, αν δούμε ότι τελικά δεν αποδίδει το μέτρο αυτό, τότε πιθανόν να το διακόψουμε πριν την καταληκτική ημερομηνία. Άλλωστε, σε όλο το νησί και τις τουριστικές περιοχές, τα καταστήματα είναι ανοιχτά όλη τη μέρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ισχύει κάτι τέτοιο και στην πόλη της Σάμου».

Από την άλλη πλευρά, αρκετά προβληματισμένοι εμφανίζονται οι έμποροι της Μυτιλήνης, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια κράτησαν αρνητική στάση ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους τις Κυριακές του καλοκαιριού, κατά την άφιξη κρουαζιερόπλοιων.
Μ. Χ. Δημοκράτης Μυτιλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: