Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Δίκτυο ανταλλαγών & αλληλεγγύης στην Ικαρία: η προσπάθεια συνεχίζεται

Το Σάββατο 9 Ιουνίου στον Εύδηλο στο χώρο Rika’s Gallery που μας παραχώρησε ο Ζαχαρίας Πέδος πραγματοποιήθηκε το ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι. Το ανταλλακτικό δίκτυο είναι γεγονός και συνεχίζει να διευρύνεται.
Την προσπάθεια αυτή στήριξε η Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων. Χορηγός επικοινωνίας ήταν τοikariamag.gr.

Όσοι βρεθήκαμε εκεί γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε ιδέες και αντικείμενα και συζητήσαμε για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ανταλλακτικού δικτύου στην Ικαρία. Οι ιδέες που συζητήθηκαν ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες και φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει διάθεση να συνεχίσουμε σε οργανωμένη βάση.

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε το είδος των προϊόντων και των υπηρεσιών που χρειαζόμαστε, η δυνατότητα δημιουργίας μιας τοπικής ανταλλακτικής μονάδας, η διατήρηση διαφάνειας, λογικής και ηθικής στις ανταλλαγές και ο εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων του δικτύου (πολιτιστικές, περιβαλλοντικές) με σκοπό την αλληλεγγύη και τη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων της Ικαρίας.
Οι ανταλλαγές και η αλληλεγγύη δεν είναι κάτι καινοφανές στην Ικαρία. Το νησί λόγω της κοινωνικής του δομής έχει ενταγμένες στην καθημερινότητά του αυτές τις πρακτικές. 



Το δίκτυο θέλει να στηριχθεί σ’ αυτή την παράδοση της Ικαρίας για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας και να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Το δίκτυο είναι ανοιχτό σε όλους και ήδη μετρά 50 άτομα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: marina.lagou@gmail.com
Επόμενη συνάντηση μας θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο δημοτικό σχολείο Γιαλισκαρίουμε ανταλλακτικό παζάρι και παράλληλες δραστηριότητες για τα παιδιά.
Μαρίνα Λαγού για το ikariamag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: