Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αγνή Καλογερή: Συνεχίζεται η αποψίλωση των Δ.Ο.Υ. στο Αιγαίο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Συνεχίζεται η αποψίλωση των Δ.Ο.Υ. στο Αιγαίο»

Το σχέδιο της επιτροπής που επεξεργάστηκε τις ενοποιήσεις των Δ.Ο.Υ. στην ελληνική επικράτεια όπως αποφασίστηκε στις 21/04/2013 προβλέπει μεταξύ άλλων την ενοποίηση των τμημάτων ελέγχου και δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Σάμου με τη Δ.Ο.Υ. Σύρου και της Δ.Ο.Υ. Χίου με αυτή της Μυτιλήνης.


Η παραπάνω πρόταση είναι εκτός κοινής λογικής. Η υπολειτουργία της Δ.Ο.Υ., με δεδομένη την υστέρηση της πλήρους μηχανογράφησης, θα έχει συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, λογιστές, εμπόρους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ. Ας σημειωθεί δε ότι τα νησιά έχουν ελλιπέστατες προβληματικές και υποβαθμισμένες ακτοπλοϊκές συνδέσεις και σχεδόν ανύπαρκτες ενδονησιωτικές.

Η ενοποίηση αυτή εκπορεύεται από το μνημονιακό σχέδιο για συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και στη δήθεν μείωση κρατικών δαπανών σε βάρος όμως της εξυπηρέτησης των πολιτών και της κάλυψης των κοινωνικών και διοικητικών τους αναγκών, στο σχέδιο για λιγότερο κράτος.

Σ’ αυτή τη λογική εντάσσεται τα τελευταία χρόνια και το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. σ το Καρλόβασι, την Καλονή, την Μήθυμνα, το Πλωμάρι και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσεχώς στη Μύρινα και την Ικαρία.

Η πρόταση γίνεται χωρίς διάλογο και μέριμνα για τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της νησιωτικότητας.


Σκοπός, πιστεύουμε, είναι η εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες των αντικειμένων ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων και οι πιθανές απολύσεις των υπαλλήλων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με το ζήτημα του κλεισίματος των παραπάνω τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Σάμου και της Δ.Ο.Υ. Χίου και μεταφοράς τους στη Σύρο και Μυτιλήνη αντίστοιχα;

Σκοπεύετε παρά τα ελλείμματα στη μηχανοργάνωση να προβείτε στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. Μύρινας και Ικαρίας στις 17/06/2013;

Τι προτίθεται να κάνει για την αναβάθμιση των φορολογικών υπηρεσιών προς τους πολίτες;

Πως διασφαλίζεται ο πιθανός κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΖΕΡΔΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΑΓΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: