Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Απολύσεις φυλάκων στο Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοκκάρι Σάμου

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ - ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΕ & ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL: eksamou@otenet.gr

Η εταιρεία Falcon Security G.S., πήρε το Δεκέμβρη του 2014 την εργολαβία φύλαξης του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κοκκάρι της Σάμου και απασχολεί 4 εργαζόμενους, τους ίδιους που απασχολούνταν και παλιά στο εργοστάσιο από άλλη εταιρεία φύλαξης. Η εταιρεία είχε καταθέσει στην επιθεώρηση στις 17/12/2014, πίνακες προσωπικού και προσλήψεις με 12 ώρες την εβδομάδα μερική και εκ περιτροπής εργασία, αν και θα τους απασχολούσε 8ωρο, μια και η φύλαξη στο εργοστάσιο είναι 24ωρες κάθε μέρα χωρίς να υπάρχουν άλλοι φύλακες.

Στη συνέχεια και επειδή δεν είχαν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης από τους εργαζόμενους, στις 22/1/2015 έκανε νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, με τους ίδιους εργαζόμενους. Στις 6/2/2015 η εταιρεία ξαναζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Όταν αρνήθηκαν οι εργαζόμενοι και πήγαν στη επιθεώρηση, τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη η επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο στην εταιρεία και διαπιστώθηκαν μια σειρά παρατυπίες και ελλείψεις.

Μετά τον έλεγχο του ΣΕΠΕ, η εταιρεία προχώρησε παράνομα και καταχρηστικά, σε εκδικητικές απολύσεις όλων των εργαζομένων που απασχολούσε, δηλαδή και των τεσσάρων και την αντικατάστασή τους από νέους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα απέλυσε τον ένα εργαζόμενο και για τους άλλους 3 υπέβαλε έντυπα οικειοθελούς αποχώρησης χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν ενημερωθεί ή εκφράσει επιθυμία για κάτι τέτοιο.

Για τη συνέχεια κάντε "κλικ" πιο κάτω: 


Επισημαίνουμε τα παρακάτω:

 η ΔΕΗ πως δέχτηκε τέτοιους πίνακες προσωπικού με απασχόληση 4 ωρών για 3 μέρες τη βδομάδα;

 η ΔΕΗ συμφώνησε να γίνει αντικατάσταση εργαζομένων και μάλιστα όλων, όπως προβλέπει η σύμβαση εργολαβίας, ιδίως στη προκειμένη περίπτωση που συνδέονται με επιβολή παράνομων εργασιακών σχέσεων;

 οι 4 εργαζόμενοι με 8ωρο συμπληρώνουν 160 ώρες τη βδομάδα, ενώ για να καλυφθεί η εβδομάδα φύλαξης του εργοστασίου χρειάζονται 168 ώρες (24ώρες Χ 7μέρες). Έγινε έλεγχος από την Επιθεώρηση αν έχουν πληρωθεί ποτέ αυτές οι ώρες; Και δεν είναι φανερό ότι αν υπέγραφαν την νέα σύμβαση με μερική απασχόληση (για 12 ώρες εργασίας την βδομάδα όπως κατατέθηκε) ότι θα εργάζονταν με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία;

Απ ότι γνωρίζουμε η εταιρεία Falcon ανέλαβε τη φύλαξη της ΔΕΗ συνάπτοντας σύμβαση πανελλαδικά με τη ΔΕΗ από το Δεκέμβρη του 2014. Προκειμένου να υλοποιήσει αυτή τη Σύμβαση προχώρησε σε μειώσεις ωρών εργασίας και μειωμένους μισθούς, βάζοντας επί πλέον όρο ότι οι προσλήψεις αφορούν νέους εργαζόμενους κάτω των 25 χρόνων. Όλα αυτά με την ανοχή και συναίνεση της ΔΕΗ παρ’ ότι παραβιάζεται η ίδια η σύμβαση που έχει υπογράψει με την ΔΕΗ.

► το ίδιο συνέβη και στα άλλα φυλάκια που έχει πάρει εργολαβία;

Αν αυτά ισχύουν θεωρούμε συνυπεύθυνη τη ΔΕΗ για τις δυσχερέστερες εργασιακές σχέσεις που θα επικρατήσουν για τους εργαζόμενους στην συγκεκριμένη εταιρεία που παρέχει φύλαξη στη ΔΕΗ, καθώς επίσης και για τις εκβιαστικές απολύσεις των εργαζομένων εδώ στη Σάμο, αλλά ίσως ακόμη και πανελλαδικά.

Θέλουμε άμεσα απαντήσεις, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με τη FALCON, καθώς και η FALCON με τους εργαζόμενους.

Θεωρούμε ως μη γενόμενες τις «Οικειοθελείς Αποχωρήσεις» που έγιναν παρά την επιθυμία των εργαζομένων και καλούμε το υπουργείο να τις πάρει πίσω. Κατατέθηκαν παράνομα από την εταιρεία, χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων και η Επιθεώρηση Εργασίας Σάμου το γνωρίζει. Οι εργαζόμενοι δεν παραιτήθηκαν…απολύθηκαν και μάλιστα τρομοκρατικά. Επισημαίνουμε ότι ανάλογη τακτική με αυτή στη Σάμο ενδεχομένως να έχει ακολουθήσει η εταιρεία σε όλη την Ελλάδα.

• Διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων φύλαξης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σάμο ως συνέχεια των συμβάσεων των προηγούμενων ετών που ήταν στο ίδιο πόστο και ν’ ακυρωθούν η απόλυση και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις Να επισημάνουμε ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει άρθρο στην σύμβαση Falcon-ΔΕΗ που αναφέρει ότι δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί το προσωπικό χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση της επιχείρησης. Συμφώνησε στις απολύσεις η ΔΕΗ;

• Ρωτάμε την επιθεώρηση. Οι νέες προσλήψεις εργαζομένων με τι συμβάσεις έγιναν; Πλήρους ή μερικής απασχόλησης;

• Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε αν πληρώνονται τις 8 ώρες υπερεργασία που βγαίνει έτσι κι αλλιώς από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα; Εάν πληρώνονται την υπερεργασία από την αναπλήρωση των αδειούχων και τις προσαυξήσεις από Κυριακές και νυχτερινά;

• Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει στην εργοδοσία να καταθέτει οικειοθελείς αποχωρήσεις μαϊμού.

• Καλούμε υπουργείο και επιθεώρηση να πάρουν μέτρα ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να ασκηθούν διώξεις και στη ΦΑΛΚΟΝ αλλά και στη ΔΕΗ που ως άμεσος εργοδότης επιτρέπει να γίνονται τέτοιες διαδικασίες.

• Διεκδικούμε προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ακόμη μια φορά και από αυτήν την περίπτωση προκύπτει το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέσα από την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας. Είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για ΔΕΗ κοινωνική περιουσία και ρεύμα κοινωνικό αγαθό. Χωρίς ιδιώτες σε κανένα τμήμα της (παραγωγή, διανομή, εμπορία, φύλαξη κλπ).

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από τα Υπουργεία, το ΣΕΠΕ και τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: