Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ποια είναι η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Σάμο ?

Συντάκτης: Μαργαρίτα Ικαρίου

Σε ύφεση και υπό μερικό έλεγχο φαίνεται να τέθηκε το πρωί η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμάρα Μυτιληνιών Σάμου, πλησίον του ΧΥΤΑ ανατολικής Σάμου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

«Είμαστε σε καλό δρόμο και ευελπιστούμε ότι, εάν ο άνεμος δεν αλλάξει φορά, οι εστίες αναζωπύρωσης θα τεθούν γρήγορα υπό έλεγχο» σημειώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Πύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης, ο οποίος και συντόνιζε από την πρώτη στιγμή το έργο κατάσβεσης επί τόπου.

Στη Σάμο μετέβη άμεσα λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο οποίος και είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στη Σάμο ως υποδιοικητής της Πυροσβεστικής.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν όλη τη νύχτα ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, εθελοντικά κλιμάκια από κάθε πλευρά του νησιού καθώς και δυνάμεις του στρατού, ενώ προς ενίσχυση μετακινήθηκαν πεζοπόρα πυροσβεστικά τμήματα από Αθήνα και κεντρική Μακεδονία καθώς και 15 ακόμη οχήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, παρά τη μεγάλη περίμετρο ανάπτυξης της πυρκαγιάς, η οποία κατ’ εκτιμήσεις ανέρχεται σε 5 χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης, δεν υπήρξε καμία καταγεγραμμένη καταστροφή οικίας, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις απειλήθηκαν αγροικίες και καλλιέργειες.\

Η φωτιά κινήθηκε σε δύο μέτωπα κυρίως. Το ένα από την περιοχή Φλόκα προς Βαθύ και το δεύτερο, αριστερά προς Αγία Τριάδα Μυτιληνιών.

Κάποια στιγμή ακολούθησε ανεξέλεγκτη πορεία, ξεπέρασε την κορυφογραμμή και κατευθύνθηκε καθοδικά προς Μυτιληνιούς και Πυθαγόρειο, ενώ το δεύτερο μέτωπο αναπτύχθηκε και προς Κέδρο αλλά και προς το Βαθύ.

Στις 20.30 διεκόπη η κυκλοφορία στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο, καθώς η φωτιά εμφανίστηκε απειλητική και πέρασε και στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς την περιοχή Μεσοκάμπου.

Σημειώνεται ότι η περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά είναι πυκνόφυτη, με παρθένο πευκοδάσος και εξαιρετικά δύσβατη, ενώ βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως και 6 μποφόρ καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ελικόπτερο ξεκίνησε ρίψεις αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς ενώ τέσσερα αεροσκάφη άρχισαν στις 17:40 να επιχειρούν και σταμάτησαν μόνον όταν δεν υπήρχε πλέον ορατότητα εξαιτίας της νύχτας.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα ενώ από αέρος συντονίζει τις προσπάθειες ελέγχου και κατάσβεσης ο υπαρχηγός επιχειρήσεων.

Φωτογραφίες: Αντώνης Ιατρού
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: