Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Απολύθηκε οριστικά γιατρός για το θάνατο 7χρονου το 2000


Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απολύθηκε οριστικά η τέως διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής νοσοκομείου Σάμου, η οποία κατηγορείται ότι χορήγησε δεκαπλάσια από την προβλεπόμενη δόση αντιδότου σε επτάχρονο αγόρι που είχε πιει ένα μπουκάλι Depon, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλικό οίδημα και να πεθάνει. Συγκεκριμένα, στις 12-9-2000 ο 7χρονος ήπιε μισό μπουκάλι σιρόπι Depon και το απόγευμα της ίδιας μέρας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σάμου, χωρίς κάποια συμπτώματα, όπου του έγινε από τη γιατρό χορήγηση αντιδότου.

Το παιδί με την πρώτη δόση παρουσίασε κλινικά συμπτώματα και με τη δεύτερη υπέστη αλλεργικό σοκ, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τη γιατρό. Στη συνέχεια κλήθηκε το ΕΚΑΒ και παρέλαβε τον 7χρονο που τον μετέφερε στην Εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία". Ο μικρός Δημήτρης στις 13-9-2000 το βράδυ ήταν εγκεφαλικά νεκρός. 


Η γιατρός στη συνέχεια οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη όπου το Εφετείο Αιγαίου της επέβαλε δωδεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ύστερα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία και με διαφορά μιας ψήφου, το Εφετείο Αιγαίου έκρινε ένοχη τη γιατρό, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε χορηγήσει μεγαλύτερη ποσότητα αντιδότου στο 7χρονο αγοράκι, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τη ζωή στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων, όπου μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Σάμου. 

Οι συγγενείς του παιδιού τότε μετά την απόφαση του δικαστηρίου έκαναν λόγο για δικαίωση. Το 2009 μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης ο υπουργός Υγείας έβγαλε από το αρχείο τον πειθαρχικό φάκελό της και ζήτησε την επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας. Αυτή τη φορά το πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε στην διευθύντρια, κατά πλειοψηφία, την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης ενός έτους. Η υπόθεση, όμως, έφτασε και στο ΣτΕ, καθώς ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε αντίθετη άποψη. Υποστήριξε ότι έπρεπε να της επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης και όχι της προσωρινής παύσης ενός έτους. Το ΣτΕ με απόφασή του (329/2012) της έδειξε τελικά το δρόμο για την οριστική απόλυσή της κρίνοντας ότι διέπραξε το πειθαρχικό παράπτωμα της ατελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων της.
ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: