Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Δε βαρεθήκατε να το βλέπετε;

Εδώ και πολλά χρόνια (ειλικρινά δεν θυμόμαστε πόσα), μια εικόνα «προβληματίζει» τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Η εικόνα ενός «ολοκληρωτικά» πλέον βυθισμένου σκάφους που βρίσκεται στην περιοχή του νέου λιμένα Μαλαγαρίου. Είναι η γνωστή υπόθεση του σκάφους, που πριν αρκετά χρόνια, είχε κατασχεθεί, λόγω σύλληψης από το Λιμενικό Σώμα Σάμου, του χειριστή σκάφους, αλλά και των λαθρομεταναστών που μετέφερε από τα απέναντι παράλια στη Σάμο.

Τα πλοία «πεθαίνουν» στα λιμάνια, λέει το γνωστό λαϊκό τραγούδι, αλλά η γραφειοκρατία φαίνεται ότι καλά κρατεί στις μέρες μας, παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται, έστω να μειωθεί στο ελάχιστο κι έτσι το προαναφερόμενο λαϊκό τραγούδι, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο. Πριν από αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο πλοιάριο βρίσκονταν στη ύψος της Καθολικής Εκκλησίας στη παραλιακή οδό. Τότε και ενώ υπήρχαν πάρα πολλές φωνές διαμαρτυρίας από ξενοδόχους, καταστηματάρχες, αλλά και απλούς πολίτες (για το αποκρουστικό θέαμα του ημιβυθισμένου σκάφους), μεταφέρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο απέναντι λιμάνι του Μαλαγαρίου.

Πλέον στις μέρες μας, στο συγκεκριμένο πλοιάριο, έχει αποδοθεί ο όρος «κουφάρι». Τα νερά της θάλασσας το έχουν κυριολεκτικά καταπιεί, τα ξύλα του έχουν σαπίσει, καλώδια κρέμονται στο κέντρο του και γενικά μένει ακίνητο εκεί, ν’ ατενίζει την πόλη του Βαθέος. Από διάφορες ερωτήσεις που είχαμε κάνει στο παρελθόν αλλά και τώρα, μας είπαν ότι είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη ή πιθανόν της εταιρείας που ανήκει το σκάφος για να το ανελκύσει από τη θάλασσα. Επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχει και ανάλογη αλληλογραφία για το θέμα, προ διετίας (;) του Λιμεναρχείου Σάμου και με τους ιδιοκτήτες, αλλά και με τότε Λιμενικό Ταμείο Σάμου. Τους πολίτες όμως δεν τους ενδιαφέρει η αλληλογραφία, αλλά το αποτέλεσμα.

Εδώ και λίγο καιρό έχει συσταθεί το νέο ΝΠΔΔ «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου», το οποίο αν και υπάρχουν τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, βαδίζει σε καλό δρόμο, όπως φαίνεται από τα πρώτα του βήματα. Νέος λιμένας Μαλαγαρίου (λειτουργία σε λίγες μέρες 14/07), κατασκευή νέων αιθουσών στον παλιό λιμένα Σάμου (για duty free και αίθουσες αναμονής, αλλά και ελέγχου διαβατηρίων), καθαρισμός παραλιακής οδού στην πρωτεύουσα. Είναι μερικά που βλέπουμε «ιδίοις όμμασι» για την πόλη, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τι θα κάνει και στα υπόλοιπα μέρη του νησιού. Δεν μπορείς όμως να διατυμπανίζεις ότι κάνεις ένα νέο λιμάνι (Μαλαγαρίου) και στα 20 μέτρα πιο πέρα, να βρίσκεται ένα κουφάρι σκάφους, που δεν μπορεί κανείς να το βγάλει, εδώ και πολλά χρόνια (χάσαμε το λογαριασμό) μέσα από τη θάλασσα.

Δεν θέλουμε να ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Πιστεύουμε όμως ότι αν το πρόβλημα εξετασθεί από την αρχή και γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (πιθανόν και πριν το τέλος του καλοκαιριού), το κουφάρι του βυθισμένου σκάφους, να έχει ανελκυστεί από τη θάλασσα. Και θα μπορούν ακόμα πιό πολλά μικρά σκάφη να δένουν εκεί.

Πιστεύουμε στις δυνατότητες του νέου προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου του κ. Μαυρέλου Μανώλη. Άνθρωπος δραστήριος, αλλά και γνώστης αρκετών θεμάτων που αφορούν τα ναυτιλιακά. Στο χέρι του είναι η γρήγορη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Και αν πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα είναι άλλη μια επιτυχία στα όσα θετικά έχει πετύχει μέχρι σήμερα ως λειτουργός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναμένουμε…………….
Α.Κ.
radiocafe


Δεν υπάρχουν σχόλια: