Ολοκληρώνεται η επίσκεψη κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στην πυρόπληκτη Χίο. Συγκεκριμένα αντιπροσωπία των ΟΠ αποτελούμενη από τον Θαν. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπου τύπου των ΟΠ, Μιχ. Μπάκα, Γραμματέα περιφερειακός Οργάνωσης Βορ. Αιγαίου των ΟΠ και τη Μαρ. Μπογή, συντονίστρια των ΟΠ στη Χίο πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων όπως τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη, τον αντιδήμαρχο Χίου Π. Στεφάνου, τον Διευθυντή Δασών Κ. Μπέλλα, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ι. Αρχοντάκη, την Ένωση Μαστοχοπαραγωγών Χίου Ε. Μονίαρο, με σκοπό την ενημέρωση για την πυρκαγιά, τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή και τις προτάσεις μας για την αποκατάσταση του νησιού την επόμενη ημέρα.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα πυρόπληκτα χωριά όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με πολίτες που είδαν το βιό τους να χάνεται σε λίγες ώρες (μαστιχοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι κλπ) καθώς και πολίτες εθελοντές που συνέβαλαν αποφασιστικά στην κατάσβεση της φωτιάς χωρίς δυστυχώς να γίνει επαρκής αξιοποίηση τους από το σχεδιασμό πυρόσβεσης.
Τώρα που έλαβε τέλος και η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, η τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμος) οφείλουν να ανοίξουν το φάκελο «Πυρκαγιές στα νησιά» και να συνεργαστούν πάνω στην προστασία των νησιωτικών κοινωνιών μας και του φυσικού μας πλούτου τόσο από την πύρινη λαίλαπα όσο και από διάφορες άλλες αιτίες, που υποβαθμίζουν τα δασικά μας οικοσυστήματα.
Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους το δάσος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πλέγμα χλωρίδας και πανίδας, ως οικοσύστημα και όχι απλώς ως συστάδα δέντρων. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών οδηγεί σε εγκατάλειψη και απουσία διαχείρισης του δάσους και αλλαγές στην ύπαιθρο, που οδηγούν με τη σειρά τους σε μεγάλης έκτασης και ανεξέλεγκτες καταστροφές.
Η έγκαιρη επέμβαση και ο καθαρισμός των δασών αλλά και των αγροτικών εκτάσεων και γενικότερα η πρόληψη πρέπει να είναι η προτεραιότητα με δεδομένο ότι αναμένεται η ένταση των πυρκαγιών και η ξηρασία θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης της καύσιμης ύλης, των νέων κλιματικών αλλαγών και των προβλημάτων του μηχανισμού, καθώς και της γήρανσης των πληθυσμών και την εγκατάλειψη των χωριών που κάποτε προστάτευαν και διαχειρίζονταν αυτές τις περιοχές.
Τα δασαρχεία πλέον εξαντλούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και ελάχιστα ασχολούνται με δραστηριότητες διαχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Δασαρχείο Χίου οι υποθέσεις πράξης αποχαρακτηρισμού καθυστερούν για πάνω από ένα χρόνο.
Ο Θαν. Παπακωνσταντίνου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η εικόνα της Χίου είναι αποκαρδιωτική. Οι ευθύνες και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση μια τέτοιας κατάστασης είναι τραγικές. Οι ΟΠ συλλέγοντας στοιχεία, προχωράμε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία Χίου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών αυτών που με την εγκληματική τους αμέλεια «συνέβαλαν» στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς.
Από εκεί και πέρα την επόμενη ημέρα, οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, την ενίσχυση των εισοδημάτων των πληγέντων και τη συνολική αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής που η βιωσιμότητα της μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για την οικολογική ισορροπία.»
chiosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου