Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Είναι το like συνταγματικά προστατευόμενη μορφή έκφρασης ?


Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Facebook και της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Ελευθεριών (ACLU-American Civil Liberties Union), ενώπιον των ομοσπονδιακών δικαστηρίων. 

Η εταιρεία και η οργάνωση ACLU παρενέβησαν στην δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση Αμερικανών που απολύθηκαν από τα γραφεία του τοπικού σερίφη, επειδή υποστήριξαν άλλον υποψήφιο και όχι τον τότε σερίφη -προϊστάμενό τους. Συνολικά απολύθηκαν έξι εργαζόμενοι, οι οποίοι το 2009 στήριξαν τον αντίπαλο του τότε σερίφη στο Hampton D.J.Roberts.


Ένας εκ των απολυθέντων, ο Αμερικανός Daniel Ray Carter, είχε κάνει “like” στην σελίδα του προτιμώμενου υποψηφίου στο Facebook. . Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αρνηθεί να δικαιώσει τους εργαζομένους με το σκεπτικό ότι το “like” αποτελεί μία ανεπαρκή μορφή λόγου, η οποία δεν μπορεί να τύχει συνταγματικής προστασίας. 


Παρεμβαίνοντας υπέρ του Carter το κοινωνικό δίκτυο, ισχυρίζεται ότι στον 21ο αιώνα το πάτημα του κουμπιού “like” είναι το ίδιο με οποιαδήποτε δημόσια λεκτική έκφραση κάνει το άτομο για το ίδιο θέμα. Συνεπώς, θα ήταν παράδοξο να προστατεύεται η ελευθερία του ατόμου να εκφράζεται δημοσίως λεκτικά, όχι όμως μέσω των “likes” ενός κοινωνικού δικτύου.


«Αν ο Carter είχε σταθεί στην άκρη του δρόμου και δήλωνε “Μου αρέσει ο Τζιμ Χάμπτον για την θέση του Σερίφη στο Χάμπτον”, δεν θα ετίθετο καν ζήτημα για το αν η δήλωσή του εμπίπτει στον συνταγματιά προστατευόμενο ελεύθερο λόγο. Ο Carter έκανε ακριβώς αυτή την δήλωση. 


Το γεγονός ότι την έκανε στο διαδίκτυο με ένα πάτημα στο ποντίκι του υπολογιστή, δεν στερεί από τον Carter το δικαίωμα να προστατεύεται η έκφρασή του συνταγματικά», αναφερόταν στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι της εταιρείας στο Ομοσπονδιακό Εφετείο. 
lawnet

Δεν υπάρχουν σχόλια: