Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

"ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΑ" Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟ; ΜΕ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

«Παρεκτράπη» η εκπαιδευτικός που εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας εορτασμού της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Μαραθόκαμπο και προέβη σε «φασιστικές και εθνικιστικές αναφορές» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Τάκη Διαμαντίδη, ο οποίος μίλησε στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου («Ράδιο Σάμος 102 fm») για το συμβάν. Οι αναφορές της στη μεταπολιτευτική Ελλάδα και το ρόλο των «αριστεροκουλτουριάδων» στην σημερινή κακή οικονομικοπολιτικοκοινωνική κατάσταση, οδήγησαν τους περισσότερους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές καθώς και το τοπικό συμβούλιο να αποχωρήσουν αγανακτισμένοι από τις εορταστικές εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ενώ κάποιοι από αυτούς εξέφρασαν φωναχτά την αντίθεσή τους.

«Η ομιλία διαπνεόταν από φυλετικά χαρακτηριστικά, μιλούσε για τον Δούρειο Ϊππο των λαθρομεταναστών και επιχείρησε υπερτονισμό του ρόλου του Μεταξά, καταλήγοντας στην αναγκαιότητα επανεμφάνισης μιας τέτοιας ηγετικής προσωπικότητας στην σημερινή ιστορική καμπή της Χώρας!» Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, δηλώνοντας πως αυτή η τοποθέτηση σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει το σύνολο των εκπαιδευτικών της Σάμου.

«Θεωρούμε πως τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να επιλύονται με διοικητικά μέτρα και πειθαρχικές επιβολές! Μιλάμε για αντιπαράθεση απόψεων με πολιτική διάσταση, η οποία και μπορεί να επιλυθεί με τρόπο δημοκρατικό. Με την άρνηση των παρευρισκομένων να παραμείνουν στο χώρο και να ακούνε όλο αυτό το φασιστικό παραλήρημα…» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

«Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της εκπαιδευτικού και μάλιστα σε δημόσιο χώρο και την διάρκεια εορτασμού της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί σαφή παραβίαση του όρκου που έδωσε στο Σύνταγμα, άρα μπορεί και να προϋποθέτει ως και την απόλυσή της…» σημείωσε ο υπεύθυνος τύπου της νομαρχιακής του ΠαΣοΚ Σάμου Κώστας Σοφούλης.

«Οι πολίτες της Σάμου και του Μαραθοκάμπου, με τις ισχυρές δημοκρατικές καταβολές και τους τόσους αγωνιστές, μπορούν να αποκρούσουν τους επικίνδυνους εμπνευστές και δράστες τέτοιων αντιδημοκρατικών και παράνομων πρακτικών, με διεξόδους γόνιμου διαλόγου…» είπε το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνος Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ, Άγγελος Μανταδάκης.

"Θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό ως προς τις αγωνιστικές καταβολές των Μαραθοκαμπιτών αλλά και των Σαμίων το γεγονός πως εκπαιδευτικός εκφώνησε λογίδριο με νοσταλγικές αναφορές της 7χρονης χούντας και του δικτάτορα Μεταξά" επισήμανε από τον ΣΥΡΙΖΑ Σάμου ο κ. Αλέξανδρος Σταθακιός, τονίζοντας πως η αντίδραση σε τέτοιες φασιστικές εκφάνσεις είναι η κοινωνική επανενεργοποίηση .

Δριμύτατη ανακοίνωση εξέδωσε και η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Σάμου του ΠΑΜΕ με τον αιχμηρό τίτλο «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία» μιλώντας για διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ

Η εκπαιδευτικός που ανέλαβε ως εκπρόσωπος των καθηγητών να εκφωνήσει τον πανηγυρικό, μιλώντας αποκλειστικά στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου, δήλωσε πως "σκοπίμως και λόγω πολιτικών τοποθετήσεων παρερμήνευσαν κάποιοι τα όσα ανέφερε στο λόγο".

"Στα τρία τέταρτα της ομιλίας μου, εξέθεσα τα ιστορικά γεγονότα κατά χρονολογική σειρά" είπε "και συνέδεσα το όχι στην Γερμανική επέλαση με το όχι που είπαν στο Μνημόνιο ορισμένοι εκπρόσωποί μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μίλησα ακόμη για το όχι των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν καθώς και την αναγκαιότητα της σύγχρονης αντίδρασης σε ότι οδηγεί στην Εθνική κατάπτωση. Δεν έκανα φασιστικές ή άλλες αναφορές, δεν αναφέρθηκα σε ζητήματα πολιτικής ή προσωπικής ιδεολογίας και δεν προσέβαλλα κανέναν! Αντίθετα, με τις φωνές και τις αντιρρήσεις επί όσων έλεγα, τα οποία παρερμήνευσαν, προσέβαλλαν και εμένα και τον ιερό χώρο της εκκλησίας, από όπου και εκφωνούσα τον πανηγυρικό..." δήλωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση περί της χρήσης της επίμαχης φράσης "δούρειος ίππος οι λαθρομετανάστες" η εκπαιδευτικός παραδέχθηκε πως το ανέφερε, υπό την διάσταση όμως ότι οι άνθρωποι αυτοί "χρησιμοποιήθηκαν" ως φθηνά εργατικά χέρια και "συνέβαλαν στην οικονομική κρίση".

Όσον αφορά την τοποθέτησή της στην μεταπολιτευτική περίοδο και τις αλλαγές που επισυσσώρευσε στην υπόσταση της Χώρας, η καθηγήτρια του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου, αρνήθηκε πως δεν έκανε αναφορά και στην περίοδο της δικτατορίας και είπε πως "σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, θεωρείται η μετά το '74 εποχή ως εκείνη που σταδιακά οδήγησε στη σημερινή κατάπτωση, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται και η αρνητική συμβολή της 7ετίας σε αυτό..."

Αρνήθηκε επίσης πως χρησιμοποίησε τον όρο "αριστεροκουλτουριάδηδες" και είπε πως ενώ κανείς από τους διευθυντές των σχολείων δεν αντέδρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, προκλήθηκε αναταραχή από εκπαιδευτικό ο οποίος και προέτρεπε τον κόσμο σε αποχώρηση, παρερμηνεύοντας την σημασία των λόγων της.

"Μίλησα για την αναγκαιότητα να βρεθεί και στις μέρες μας ένας ηγέτης, ένας άνθρωπος με το ανάστημα να πει το ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ" σημείωσε η εκπαιδευτικός "και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ εξύμνησα τον Μεταξά!" τόνισε.

Της Μαργαρίτας Ικαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: