Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΗ ΡΙΤΣΟΥ: «ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΧΕΤΑΙ»!


Λακωνική, επιλέγοντας προσεκτικά την κάθε λέξη, η Έρη Ρίτσου, η κόρη του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εμπιστεύεται τα... πιστεύω της στο Storie Umane και την Ντίνα Καραμάνου.

Μόλις συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από το θάνατο τουΓιάννη Ρίτσου, του ποιητή που αγάπησε τον άνθρωπο περισσότερο από κανέναν και αποτύπωσε την αγάπη αυτή με την φλογερή του πένα. Τον ποιητή που έζησε φυλακή, εξορία, διωγμούς, αγωνιζόμενος ακριβώς για αυτό που αγάπησε… τον άνθρωπο.
Τον οικογενειάρχη που μπόλιασε τη γενιά του με ήθος, ιδανικά, ανιδιοτέλεια, αλλά και το καθήκον να μάχεται για το καλύτερο. Τον Ποιητή που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Η αποκλειστική συνέντευξη της κόρης του, Έρης, στο Storie Umane, αποτυπώνει ακριβώς αυτά που ο ποιητής του λαού κληροδότησε.
Λακωνική, αλλά επιλέγοντας προσεκτικά την κάθε λέξη, η Έρη Ρίτσου ξεχωρίζει με τη συνέντευξη για έναν ακόμη λόγο: για την αισιοδοξία και την πίστη της στους ανθρώπους, που σπάνια συναντάμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

-Φέτος συμπληρώθηκαν 22 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Ρίτσο. Πόσο επίκαιροι είναι σήμερα οι αγώνες του αλλά και η ποίησή του;

«Περισσότερο επίκαιροι από ποτέ άλλοτε, για τους λόγους που όλοι μας γνωρίζουμε και βιώνουμε».

-Ο Γιάννης Ρίτσος έζησε δίσεκτους καιρούς, δύσκολα χρόνια, φυλακίσεις, εξορίες, αλλά κι έναν λαό που αγωνιζόταν για το δίκιο. Είναι ίδιος σήμερα ο ελληνικός λαός με εκείνον για τον οποίο έγραψε ο πατέρας σας; 

«Πάντα ρει πάντα χωρεί ουδέν μένει. Και οι λαοί αλλάζουν αλλά έχω εμπιστοσύνη στο DNA!»


-Τι θα ευχόσασταν σήμερα για αυτόν τον άνθρωπο που ήταν πρωταγωνιστής στην ποίησή του Ρίτσου; 
 
«Θα ευχόμουν να έχει τη μόρφωση και τη σκέψη που χρειάζεται για να κατανοεί τα πράγματα και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις».

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά για να δώσει διέξοδο στον λαό; 

«Να ΕΙΝΑΙ Αριστερά»!

-Νιώθετε ότι οι αγώνες του πατέρα σας και οι στερήσεις της οικογένειάς σας έπιασαν τόπο;

«Οι αγώνες των ανθρώπων ποτέ δεν πάνε χαμένοι, ακόμα κι αν δε φαίνεται να δικαιώνονται απ΄ τα αποτελέσματα. Αλίμονο σ' αυτόν που δε μάχεται, δεν αγωνίζεται, δε μοχθεί, δε δημιουργεί».

-Τι σας απογοητεύει σήμερα περισσότερο από κάθε τί; Και τι σας γεμίζει αισιοδοξία περισσότερο από κάθε τι;

«Μ' απογοητεύουν οι κακές επαναλήψεις προηγούμενων κακών καταστάσεων. Ελπίζω πως οι άνθρωποι έχουν πάντα την ανάγκη να κοιτούν ψηλά...»

Συνέντευξη στην Ντίνα Καραμάνου
storieumane



Δεν υπάρχουν σχόλια: