Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Γιατί "κλειδώνουν" και "μονοπωλούν" την ενημέρωση στη Σάμο ?


Μετά τη νέα στάση που κρατούν κάποια ενημερωτικά sites στο Νησί μας, είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε τα αυτονόητα.

Στη Σάμο όπως είναι γνωστό, έχουν δημιουργηθεί αρκετά sites, που συνεργάζονται και υποστηρίζονται  από ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και τη Σαμιακή Τηλεόραση. Και αυτό βέβαια δεν είναι κακό. Αντίθετα με αυτό το τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου, που δεν ακούν ραδιόφωνο η δεν διαβάζουν εφημερίδες η δεν βλέπουν τηλεόραση να ενημερώνονται για τις τοπικές μας τουλάχιστον ειδήσεις και εξελίξεις στην πολιτική, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην αυτοδιοίκηση, στις δραστηριότητες των τοπικών μας συλλόγων κ.α

Ταυτόχρονα τα ενεργά blogs των πολιτών η των φορέων, αντλούν αυτή την ενημέρωση και την αναπαράγουν στο δικό τους κοινό και έτσι με αυτό το τρόπο καθίσταται η "είδηση" αντικείμενο πραγματικής και πλατιάς ενημέρωσης και όχι "προνόμιο" των ολίγων. Επίσης με αυτό το τρόπο δίνεται η δυνατότητα σχολιασμών αλλά και ενός ευρύτερου κοινωνικού διαδικτυακού διαλόγου, που ωριμάζει τη Δημοκρατία μας.

Βεβαίως από την άλλη τα blogs είναι υποχρεωμένα να αναρτούν στο τέλος της δημοσίευσή τους, ( αν δεν πρόκειται για δελτία τύπου. αλλά για ρεπορτάζ ή επώνυμα κείμενα) τον ρεπόρτερ η τον συγγραφέα και τη Πηγή προέλευσης, κάτι που όσο γνωρίζουμε συμβαίνει στο Νομό μας.

Το τελευταίο διάστημα κάποια Σαμιακά sites, επέλεξαν το κλείδωμα της ενημέρωσης, κρατώντας την είδηση μοναδικό τους προνόμιο.

Από εδώ λοιπόν , θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι κανένας σοβαρός Blogger δεν επιθυμεί ούτε εμφανίζεται σαν Δημοσιογράφος. Οι ρόλοι θα πρέπει να είναι και είναι διακριτοί.!

Καλούμε λοιπόν να ελευθερώσουν ΤΩΡΑ την Ενημέρωση, να σπάσουν τα λουκέτα και τις περιοριστικές τους πρακτικές, να αποδείξουν ότι το επάγγελμα του Δημοσιογράφου είναι λειτούργημα και τους βεβαιώνουμε με σεβασμό ότι κανείς δεν μπορεί αλλά και ούτε θέλει να τους το πάρει.

"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: