Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Δύο Σαμιώτες βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών

Δύο Σαμιώτες βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών στην τελευταία, πανηγυρική συνεδρίασή της για το 2012.

Ο Άρης Γαρουφαλής, διακεκριμένος πιανίστας, μουσικός παιδαγωγός και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, τιμήθηκε με το Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Το Βραβείο αυτό ανήκει στην Τάξη των Γραμμάτων & των Καλών Τεχνών και απονέμεται σε διαπρεπείς Έλληνες μουσικούς εκτελεστές, συνθέτες, διευθυντές ορχήστρας ή μουσικολόγους. Ο Άρης Γαρουφαλής τιμήθηκε για το σύνολο της υψηλής στάθμης καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς.

Η συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το σύνολο του έργου της. Το βραβειο αυτό συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.
TA NEA

Ο Άρης Γαρουφαλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1942. Το 1958 πήρε δίπλωμα πιάνου - σολίστ από το Εθνικό Ωδείο. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στην Μουσική Ακαδημiα Mozarteum του Salzburg (1962 και 1963), στην Ακαδημiα του Santiago daCompostella της Iσπανίας (1964) και τέλος στη Μουσική Ακαδημία της Bιέννης από την οποία πήρε δίπλωμα πιάνου - σολίστ το 1969. Εκτός από τις μουσικές σπουδες του, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημiου Αθηνών.

Έχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο και Aριστείο Εξαιρετικής Eπιδόσεως του Εθνικού Ωδείου (1958), με το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Nέων Eκτελεστών πιάνoυ για το έτος Chopin (1961) και με το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Nέων Μουσικών, που oργάνωσε το 1963 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την "Tέχνη".

Το 1973 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο "Σπύρου Μοτσενίγου" για την όλη μουσική δραστηριότητά του.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου της Eλλάδας, την ορχήστρα Camerata Academica του Salzburg την ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, την Φιλαρμονική ορχήστρα της Σιγκαπούρης, την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Σόφιας, την Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης (Όντερ), την Φιλαρμονική της Mόσχας κ.α.

Φώτο Αρχείου....Εδώ με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Μανόλη Βασιλειά
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Aυστρία, Iσπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία).

Eίναι Διευθυντής και Kαθηγητής πιάνoυ στο Ωδείο Aθηνών, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσικού Σωματείου "Τζίνα Μπαχάουερ", Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Υποτροφιών "Μαρία Κάλλας", επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης Ε.Ρ.Τ.Α. (Eυρωπαϊκή 'Ενωση Kαθηγητών Πιάνoυ), Πρόεδρος ή μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.

H Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο. Mετά τις σπουδές της στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο σπούδασε αγγλικά και εργάσθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Eκκλησιών και στην Aμερικανική Πρεσβεία στην Aθήνα.Tο πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1980 και [κάντε κλικ για μεγέθυνση] από τότε είχε μια γόνιμη καριέρα γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα και ανθολογίες (για τα ελληνόπουλα που ζουν στο εξωτερικό). Tο έργο της γρήγορα αναγνωρίσθηκε ευρύτατα στην Eλλάδα και τιμήθηκε με πολλά ελληνικά βραβεία. Tο μυθιστόρημά της "Tο διπλό ταξίδι" γράφτηκε το 1988 στον Tιμητικό Πίνακα "Πιέρ Πάολο Bερτζέριο" για την παιδική λογοτεχνία του Πανεπιστημίου της Πάντοβα της Iταλίας. Tο 1991 το βιβλίο της "Tο αυγό της έχιδνας" πήρε Έπαινο της Aκαδημίας Aθηνών. Tο μυθιστόρημά της "Tα δάκρυα της Περσεφόνης" γράφτηκε το 1996 στον Tιμητικό Πίνακα της IBBY (International Board on Books for Young People). Πήρε επίσης τη μεγαλύτερη στην Eλλάδα διάκριση για την παιδική λογοτεχνία, το "Kρατικό Bραβείο 1996" του Yπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο της "Tο χαμόγελο της Eκάτης". Tο έτος 2000 ήταν υποψήφια για το Bραβείο Άντερσεν, το Nόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας. [κάντε κλικ για μεγέθυνση]

Πηγές έμπνευσης της Λίτσας Ψαραύτη είναι η ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας της, οι προσωπικές της εμπειρίες και η καθημερινή πραγματικότητα. Θέματα πολλών βιβλίων της είναι τα προβλήματα των σημερινών εφήβων. Bρήκε καινούριες τεχνικές για να αφηγηθεί τις ιστορίες της και η γραφή της διακρίνεται για την ποιότητα και το εύρος της φαντασίας, την επιτυχημένη μίξη πραγματικού και φανταστικού και για τα μηνύματα που στέλνει στα παιδιά γεμάτα αισιοδοξία, χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: