Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Η χαμένη υγεία του τουρισμού μας

Η ελληνική κοινωνία δεν φημιζόταν για τη δημόσια Υγεία της, αλλά με την οικονομική κρίση η κατάσταση είναι για κλάματα. Ο περιβόητος ΕΟΠΥΥ θυμίζει κατάρα στα χείλη των ασφαλισμένων, τα νοσοκομεία πάσχουν ακόμη και από έλλειψη ευτελών υλικών και για το χορό δισεκατομμυρίων στην Υγεία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν φταίει κανείς.

Την περασμένη Παρασκευή, στο Καρλόβασι Σάμου έγινε διαμαρτυρία από φορείς του νησιού για το θέμα της έλλειψης 2ου ασθενοφόρου. Η Σάμος, με το ξακουστό κρασί της, αναζητά ως από μηχανής θεό τον τουρισμό. Δεν έχει άλλο αποκούμπι. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο συναγερμό, με πάνω από 2.500 ανέργους! Διόλου τυχαίο ότι στις προηγούμενες εκλογές ήταν η μοναδική μονοεδρική που πήρε το ΚΚΕ και στις αμέσως επόμενες την κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ελληνες κυβερνώντες όταν μιλούν για τουρισμό, ανάπτυξη και άλλα βαρύγδουπα δεν έχουν λύσει τα βασικά, όπως τη συγκοινωνιακή σύνδεση. Βεβαίως, για τον παγκόσμιο χάρτη, η Σάμος έχει το ναό της Ηρας, είναι το νησί του Πυθαγόρα και των μαθηματικών φιλοσόφων, το αγαπημένο νησί του Ρίτσου.

Η Σάμος από την ανατολική της πλευρά ακούει τα κοκόρια που λαλούν στη γειτονική Τουρκία. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται στο έπακρον τις σαπουνόπερες πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες για τον τουρκικό πολιτισμό κι εμείς δεν διαφημίζουμε τη μυθολογική παρουσία της Ηρας, που αναφέρεται από ντοκιμαντέρ μέχρι τηλεοπτικές σειρές της πλάκας.


Κι ενώ το ακριτικό νησί του Αιγαίου αναζητεί σανίδα σωτηρίας στον τουρισμό, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.

Οι περισσότεροι τουρίστες δεν είναι ανυποψίαστοι. Ρωτούν τα ταξιδιωτικά γραφεία για τις υποδομές Υγείας στον προορισμό τους. Σήμερα, υπάρχει ένα ασθενοφόρο που εξυπηρετεί 30.000 ανθρώπους σε δρόμους για «σταυροκοπιό».

Τα περί ελληνικού τουρισμού ακούγονται φαιδρά όταν ο τουρισμός αντιμετωπίζεται ξεκομμένος από την υπόλοιπη ελληνική πραγματικότητα. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται να σηκωθεί στο πόδι ένα νησί, για να σκεφτούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας ότι χρειάζεται δεύτερο ασθενοφόρο;
ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: