“ Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος, τα δομημένα συμφέροντα και η μιντιοκρατία τοποθετούν τον πρώην πρωθυπουργό εκτός κάδρου κριτικής ”
Στη δίκη που διεξάγεται αυτές τις ημέρες για τις μίζες και τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε επίμονα να κληθεί για κατάθεση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποχωρήσει από τη διαδικασία. Εξάλλου την περίοδο που ερευνάται από την δικαιοσύνη πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Σημίτης και σύμφωνα με την υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου γνώριζε για τα εξοπλιστικά προγράμματα και ήταν σε επαφή με τον τότε υπουργό Οικονομικών. Εύκολα, λοιπόν, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η μαρτυρία και η κατάθεσή του.Είναι φανερό ότι ο Κώστας Σημίτης αντιμετωπίζεται τόσο από το πολιτικό σύστημα και τα δομημένα συμφέροντα, όσο και από τη δικαιοσύνη με μεγάλη προσοχή, σαν το ιερό τοτέμ μιας περιόδου που καθόρισε τις τύχες της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αν και ο ίδιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει στη σημερινή οικονομική κατάσταση λόγω της εμμονής του να συνδέσει την λεγόμενη "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" της χώρας με την πρόσδεση στο άρμα του Βερολίνου, αλλά και λόγω της ένταξης στην Οικονομική Νομισματική Ένωση χωρίς η χώρα να πληροί τις προϋποθέσεις, το "σύστημα" και τα δομημένα συμφέροντα τον έχουν τοποθετήσει εκτός κάδρου κριτικής.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο Κώστας Σημίτης ήταν εκείνος που με τους τότε συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμο και Γιάννη Στουρνάρα "μαγείρεψαν" τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας για να μπούμε στην ΟΝΕ και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν σχετικά με τις υπηρεσίες που πρόσφερε στη χώρα.
Ο Κώστας Σημίτης, αν και επί των ημερών του ξέσπασαν κάποια από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας (Χρηματιστήριο, υπόθεση με τις μίζες της SIEMENS κλπ), εν τούτοις είναι ενίοτε πολυγραφότατος και μάλιστα ασκεί κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν εκτός από τη δική του απολαμβάνοντας την προστασία από την χρεοκοπημένη μιντιοκρατία της διαπλοκής. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκχώρησε στο λεγόμενο "σύστημα Σημίτη" και μάλιστα εν λευκώ, την ευθύνη για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, αφού τοποθέτησε τον Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών, έχοντας λάβει, όπως λένε πολλοί, διαβεβαιώσεις για στήριξη από τον γερμανικό παράγοντα, αλλά και δεσμεύσεις για την προώθηση των γερμανικών συμφερόντων.
Γύρω από τον Κώστα Σημίτη έχει στηθεί ένα πέπλο προστασίας και δυνάμεις στο παρασκήνιο είναι αποφασισμένες να μην δεχθεί πλήγματα ο πρώην πρωθυπουργός. Για ποιον λόγο; Μήπως κατόπιν παρασκηνιακών διεργασιών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει λάβει την απόφαση να τον προτείνει στο μέλλον για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Μήπως το σύστημα Σημίτη και οι ελίτ του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης έχουν ριζώσει για τα καλά στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου διαφεντεύοντας τις τύχες ενός λαού; Ο καιρός θα δείξει. Μέχρι τότε διαβάστε: Αυτό είναι το big deal Σαμαρά - Σημίτη και Σπάμε την ομερτά: Οι πρόθυμοι της Φρανκφούρτης.
(Και να φανταστεί κανείς ότι το 2010 η ΝΔ καλούσε τον Κώστα Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή για τη SIEMENS. Από τότε πολλά άλλαξαν και κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς έγινε μνημονιακός πρωθυπουργός).
periodista.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου