Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΡΤ- Απροκάλυπτη επίδειξη αυταρχισμού - Μόνη λύση η δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος αντίστασης





Άρθρο της Μαρίας Κυριακοπούλου, Π. Βουλευτού Αχαΐας, Μέλους της Διοικούσας Επιτροπής της "Κοινωνικής Συμφωνίας" που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής" 30/06/2013


Τo κλείσιμο της ΕΡΤ που συντελέστηκε κατά τρόπο παράφορα αντισυνταγματικό προκάλεσε σοκ, όχι μόνο στο Εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολύτιμη προσφορά της στην ενημέρωση, τον πολιτισμό, αλλά και την παιδευτική της πτυχή.


Αυτή η απόφαση του Πρωθυπουργού ανέδειξε ένα μείζον ζήτημα, εκείνο της παραβίασης των πάγιων κανόνων της Δημοκρατίας και της αγνόησης των δύο εταίρων στη συγκυβέρνηση. Αγνόηση δηλαδή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως έλλειψη στοιχειώδους συνταγματικής υποχρέωσης προς το Νομοθετικό Σώμα, που μόνο αυτό αποτελεί την νομιμοποιημένη βάση των αποφάσεων, όταν μάλιστα θίγονται βασικές αρχές που προστατεύουν τα δημόσια αγαθά όπως αυτό της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας που υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους.

Πολύ δε περισσότερο όταν η Ελλάδα ζει κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς εξάρτησης από τις δανείστριες δυνάμεις.

Παράλληλα η μη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣΤΕ αποδεικνύει την υπεροψία της εξουσιαστικής επιβολής της Κυβέρνησης, ενώ κατ΄ουσία δεν διαθέτει την τυπική – αριθμητική πλειοψηφία.

Και σωστά οι Ενώσεις των Διοικητικών Δικαστών και των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισαν ότι « μόνον όταν το Σύνταγμα και ο νόμος είναι κυρίαρχα και υποτάσσονται σε αυτά και οι ίδιοι οι κυβερνήτες, τότε μόνο η πολιτεία ευημερεί ».


Και η ωμή αλήθεια κατατέθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά στην συνέντευξή του στο Βήμα 23/6/2013 ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε: «είχαμε όλοι μαζί αναλάβει την υποχρέωση να υπάρξουν 2000 χιλιάδες απομακρύνσεις από το Δημόσιο ως τα τέλη Μαΐου για να πάρουμε τη δόση του Ιουνίου……. Ύστερα από δημόσιους Οργανισμούς δεν μπορούσαμε να κάνουμε μαζικές απολύσεις χωρίς αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού. Ενδεικτικά σας αναφέρω από την ΕΡΤ όσο υπήρχε δεν μπορούσαμε να απολύουμε πάνω από 30 άτομα το μήνα. Για να φτάσουμε τον αριθμό των 2000 θα έπρεπε να περάσουν πάνω από πεντέμισι χρόνια ………..».

Δεν αιτιολόγησε όμως γιατί ήταν «σύμβολο φαυλότητας η ΕΡΤ» και δεν ανέφερε ποιοί είχαν την ευθύνη της αδιαφάνειας και της σπατάλης. Εδώ βλέπουμε και τον άκρατο αυταρχισμό που βρήκε την εφαρμογή του στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Δυστυχώς η δέσμευση για 150000 απολύσεις στο Δημόσιο δεν πλανάται ως φάντασμα αλλά εξελίσσεται σε τραγωδία με δεδομένο το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών με επακόλουθο τα δημόσια αγαθά να μην αποτελούν κοινό αγαθό.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Μια συγκυβέρνηση δέσμια επιλογών της πιο άγριας δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, το κράτος πρόνοιας με στόχο την ανασύνταξη της χώρας.

Όσοι έχουμε πολιτική συνείδηση των διακυβευμάτων, με πρώτο εκείνο της Δημοκρατίας, πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε πολίτη για την διεκδίκηση των δημόσιων αγαθών και υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.


Χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει κράτος δικαίου, χωρίς συνδικάτα, δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, με γονατισμένους πολίτες δεν υπάρχει ελπίδα, με τη νέα γενιά στο οικονομικό και κοινωνικό και περιθώριο δεν υπάρχει μέλλον.

Μόνη λύση η δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος αντίστασης που θα θέσει τέρμα στον αδιέξοδο δρόμο της μνημονιακής βαρβαρότητας που θίγει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Έχουμε υποχρέωση να φέρουμε στο προσκήνιο την πολιτική για να υπάρξει ένας δίκαιος τρόπος οργάνωσης της πολιτείας, έξω από τις μέχρι τώρα επινοήσεις τρόπων και μέσων από τους κυβερνώντες για την διατήρηση της εξουσίας με πρόσχημα τη σωτηρία της Πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: