Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Σάμος: Επιστολή στον Υπουργό

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ

Σάμος, 5 Ιούλη 2013 

Προς : Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Τοπικά ΜΜΕ,

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε πιστεύουμε ότι η ανεργία στον κλάδο μας, παρ’ ότι και κατακαλόκαιρα, μαστίζει τους οικοδόμους του νησιού μας. Η εύρεση μεροκάματου έχει γίνει καθημερινός εφιάλτης και όταν βρεθεί στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ανασφάλιστο. Μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, ελάχιστοι είναι αυτοί που ξεκινούν να οικοδομήσουν και ελάχιστα επίσης είναι τα δημόσια έργα που γίνονται εξ αιτίας και των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Από την άλλη η συνεχώς αυξανόμενη φορολογία και τα αυξημένα τιμολόγια υπηρεσιών και αγαθών (ΔΕΗ,πετρέλαιο..) μας έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Συνάδελφοί μας κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο (αν οι τράπεζες βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια τους που δεν μπορούν να πληρώσουν), να τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα ή ν’ αντιμετωπίσουν ακόμα και πρόβλημα διαβίωσης.

Συνάδελφοί μας κινδυνεύουν ακόμα να μην έχουν ούτε καν την στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους καθώς δεν έχουν τα ένσημα να σφραγίσουν το βιβλιάριο ασθενείας.

Βρισκόμαστε σε απόγνωση όχι γιατί δεν θέλουμε να δουλέψουμε και να είμαστε άνεργοι αλλά γιατί δεν υπάρχει δουλειά να απασχοληθούμε. Θεωρούμε ότι το υπουργείο σας θα πρέπει να πάρει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να συνεχίσει να παίρνει μέτρα που πετσοκόβουν τα λιγοστά δικαιώματα που μας έχετε αφήσει. Θεωρούμε ότι χρέος του υπουργείου είναι να εξασφαλίσει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και κοινωνικές παροχές που να εξασφαλίζουν μια καλύτερη ζωή στην σύγχρονη κοινωνία. Να συμβάλλει ώστε να μην χάσει το σπίτι του κανένας άνεργος οικοδόμος που δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις της τράπεζας, να μην κοπεί σε κανένας το ηλεκτρικό ρεύμα, να υπάρχει απαλλαγή από κάθε είδους χαράτσια, να μην πληρώνουν τα παιδιά του τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κ.α.

Για την δημιουργία θέσεων εργασίας διεκδικούμε άμεσα μέτρα που να δημιουργούν δουλειά για όλους με ανέγερση εργατικών κατοικιών, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα υποδομής, οδικά κ.λ.π. έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικά μπορούν να συμβάλλουν οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί του υπουργείου.

Για το ΙΚΑ : Να υπάρχει για όλους τους οικοδόμους και τις οικογένειές τους δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις. Να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΙΚΑ στις οικοδομές γιατί η κατάσταση να μην μπορείς να βρεις πουθενά ένσημο έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Για τον ΟΑΕΔ : Μέτρα προστασίας των ανέργων και επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έκτακτο βοήθημα για όλους τους οικοδόμους. Να επανέλθουν οι υπηρεσίες που πρόσφεραν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με παροχές εργατικής κατοικίας, δανείων για αγορά, ανέγερση, επισκευή ή αποπεράτωση κατοικίας, επιδότηση ενοικίου κ.α. καθώς και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.

Η Διοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: