Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

Η βουλευτής του Νομού Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αγνή Καλογερή, μη δυνάμενη να παραστεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες της Καστανιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Καλοκαίρι του 1943. Σ' ένα περιβάλλον ρευστό σε ότι αφορά την έκβαση του πολέμου, υπογράφεται στη Σάμο πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση από Έλληνες αντάρτες και αντιφασίστες Ιταλούς στρατιώτες της μεραρχίας Κούνεο.

Ο τρόμος των δυνάμεων κατοχής είναι προφανής. Στο τέλος Αυγούστου ένα πογκρόμ κατά της αντίστασης καθιστά την Καστανιά ένα ακόμη τόπο θυσίας, έναν από τους δεκάδες τόπους μαρτυρίου που άφησε πίσω του ο φασισμός. Εκτελούνται 19 πατριώτες που μαζεύει ο στρατός κατοχής από τα σπίτια τους με κατάλογο. Οι ήρωες της Καστανιάς μαζί με άλλους 20 περίπου που εκτελέστηκαν στην ύπαιθρο εκείνες τις μέρες, έδωσαν τη ζωή τους στον τίμιο αγώνα λίγο πριν ξημερώσει η λευτεριά.

Σήμερα 70 χρόνια μετά σε συνθήκες οικονομικής κατοχής της χώρας, και πάλι σε ένα ρευστό περιβάλλον, η ανάγκη της αντίστασης και της ενότητας παραμένει επίκαιρη και επιτακτική.

Σήμερα μπροστά στους τάφους των ηρώων φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ΑΘΑΝΑΤΟΙ και υποσχόμαστε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ."

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: