Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ "ANUGA 2013"

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών «ANUGA 2013», η οποία διοργανώνεται από τo Σάββατο 5 έως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, στο εκθεσιακό κέντρο “Koelnmesse” της Κολωνίας Γερμανίας. Αποτελεί την κορυφαία διεθνή έκθεση του κλάδου στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με τη “SIAL” του Παρισιού (τη δεύτερη σε μέγεθος διεθνή έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο), στην οποία επίσης συμμετείχε η Περιφέρεια πέρυσι. 

Απευθύνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες, οι οποίοι προσέρχονται απ’ όλο τον κόσμο, αφού θεωρείται το κατεξοχήν σημείο συνάντησης όλων των διανομέων τροφίμων και ποτών του κόσμου, ενώ οι εκθέτες προέρχονται επίσης από χώρες όλου του κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρεται (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του site) ότι στην τελευταία “ANUGA” του 2011, συμμετείχαν 6.743 εκθέτες από 97 χώρες, ενώ την επισκέφθηκαν 154.516 trade visitors (προσκεκλημένοι αγοραστές – hosted buyers: εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δικτύων διανομών, super markets, εξαγωγικών & εισαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων, κ.α.) από 185 χώρες του κόσμου. Τα αντίστοιχα μεγέθη της “SIAL” του Παρισιού ήταν το 2010: 5.700 εκθέτες, προερχόμενοι από 106 χώρες, ενώ το σύνολο των εμπορικών επισκεπτών ανήλθε στις 136.381 από 200 χώρες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δέχθηκε πληθώρα αιτημάτων από πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών και ειδικεύονται στις εξαγωγές, αλλά και από επιχειρήσεις που αν και μέχρι σήμερα δεν εξάγουν, επιθυμούν να στραφούν σ’ αυτές (λόγω κυρίως της αδυναμίας της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τα προϊόντα τους), προκειμένου να οργανώσει μία ομαδική συμμετοχή στο κορυφαίο αυτό γεγονός του κόσμου. Κατόπιν σχετικών διερευνητικών επαφών που ακολούθησαν, διαπιστώθηκε πράγματι το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων για τη συμμετοχή στην εν λόγω κλαδική έκθεση, προκειμένου να παρουσιαστεί η παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής και να κλειστούν επί μέρους συμφωνίες για προώθηση των προϊόντων τους σε αγορές εκτός Ελλάδας.

Επιπλέον υπήρξε και μία εξαιρετική πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) μέσω του Επιμελητηρίου Λέσβου, η οποία θα συμμετάσχει διά του εξειδικευμένου προγράμματος προώθησης “DAILY CHOCE”, στην εν λόγω διεθνή έκθεση, φιλοξενώντας εντός των περιπτέρων της, μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά και ομαδικές αποστολές. Το εν λόγω πρόγραμμα, αναφέρεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κατά βάση πιστοποιημένων Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π., που είναι: ελαιοκομικά, τυροκομικά, μελισσοκομικά και παξιμάδια. Με δεδομένο ότι τα αλκοολούχα ποτά, δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ενώ υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον από μερίδα επιχειρήσεων να συμμετάσχουν, καταβλήθηκε προσπάθεια και η Κ.Ε.Ε.Ε. πέτυχε, να δοθεί ιδιαίτερος χώρος εντός του «Hall» των αλκοολούχων ποτών, σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου να συμμετάσχουν κι’ αυτές (εκτός του γενικότερου moto “Daily Choice”).

Ως εκ τούτου και με δεδομένα: α) την αναγκαιότητα παρουσίας του Βορείου Αιγαίου σε δράσεις σχετικές με την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών, ιδιαίτερα δε σε τέτοιου κύρους, εμβέλειας και δυναμικής διεθνείς εκθέσεις, και β) την εξαιρετικά οικονομική προσφορά της Κ.Ε.Ε.Ε., αποφασίστηκε η συμμετοχή της Π.Β.Α. – Επιμελητηρίου Λέσβου στην “ANUGA 2013”, εντός των ενιαίων χώρων της Κ.Ε.Ε.Ε., ως συντονιστικού φορέα των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, με βασικό στόχο την άμεση προώθηση των εξαγωγών των ποιοτικών προϊόντων τους, καθώς και την καθιέρωση της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής και των ιδιαίτερων παραδοσιακών προϊόντων της (ελιές & ελαιόλαδο, τυροκομικά, ούζο – αποστάγματα, οίνοι, εδέσματα, μελισσοκομικά, κ.α.).

Τα δύο standς της Π.Β.Α. θα βρίσκονται στα αντίστοιχα δύο περίπτερα της Κ.Ε.Ε.Ε. (προϊόντα “Daily Choice” και αλκοολούχα ποτά). Το πρώτο stand θα είναι γύρω στα 40 τ.μ., με τρεις προσόψεις και το δεύτερο γύρω στα 10 τ,μ. με δύο προσόψεις. Η συμμετοχή θα βασίζεται στην παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου ως παραγωγική περιοχή τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη προβολή των “brand names” των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτά νόημα η προώθηση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός καταναλωτής με τις εξαγωγικές – τυποποιητικές φίρμες. Θα ακολουθήσει έγγραφη κλαδική – εξατομικευμένη ενημέρωση – απολογισμός (report), για την πιθανή ζήτηση των προϊόντων από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα αναφορικά με τις εξαγωγές των τοπικών επιχειρήσεων.

Το design των δύο stands της Π.Β.Α. θα ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία του σχεδιασμού της Κ.Ε.Ε.Ε. (που θα φιλοξενεί το Βόρειο Αιγαίο). Θα είναι μία πολύ μοντέρνα κατασκευή, με την ύπαρξη στον ενιαίο χώρο ειδικών info desks, γυάλινων επιδαπέδιων βιτρινών, επιτοίχιων βιτρινών, γυάλινων ραφιών και meeting points. Όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι εκθεμάτων – προϊόντων & εντύπων, γευσιγνωστικών δοκιμών – δειγματοδιανομών και συσκέψεων με τους προσκεκλημένους αγοραστές. Το «παρών» στη μεγαλύτερη ομαδική αποστολή του Βορείου Αιγαίου που έχει γίνει ποτέ στη σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου παγκοσμίως, αναμένεται να δώσουν αρκετοί επιχειρηματίες – export managers του Βορείου Αιγαίου, ενώ αρκετές επιχειρήσεις θα εκπροσωπηθούν από τους αντιπρόσωπους – χονδρεμπόρους τους στη Γερμανία (όπως έχει δηλωθεί και ζητηθεί).

Τα δύο stands του Βορείου Αιγαίου και τη μεγάλη ομαδική αποστολή, έχουν κληθεί να επισκεφθούν τόσο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ και ο αντίστοιχος Εμπορικός Ακόλουθος, όσο και οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Κολωνίας και Ντύσσελντορφ, καθώς και το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που εδρεύει στην πόλη της Κολωνίας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: