Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Σάμος: Στη σπηλιά της Φώκιας

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου (ΚΕΠΣ) με την παρούσα σας ενημερώνουμε σχετικά με την περιβαλλοντική δράση της ΚΕΠΣ στην περιοχή «Σπηλιά της Φώκιας».

Γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα των πυρκαγιών στο νησί μας , αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Πρόσφατα η φωτιά κοντά στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής , έκαψε μια αρκετά μεγάλη έκταση πευκοδάσους, που έφτασε κοντά στο ακρωτήριο Πράσο.


Με την δράση αυτή σκοπεύουμε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα την επέμβαση σε μια καμένη περιοχή. Στόχος μας είναι η συγκράτηση του ελάχιστου επιφανειακού χώματος και των σπόρων για την επίτευξη της μελλοντικής φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης των πεύκων.

Η δράση έχει εγκριθεί από την διεύθυνση Δασών Σάμου και θα παρευρίσκεται εκπρόσωπος για παροχή οδηγιών και για την τήρηση της νομιμότητας.

Η δράση αυτή θα διεξαχθεί σε τρείς φάσεις.

1. Η πρώτη θα ξεκινήσει την Κυριακή 29 Σεπ 2013.

Στις 09.00-09.15 θα συναντηθούμε στην παραλία της Μουρτιάς . Θα αναχωρήσουμε στις 09.30, με ταχύπλοο σκάφος. Αποβίβαση στην «Σπηλιά της Φώκιας» και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες.

Ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να φέρει μαζί του ατομικά: νερό , γάντια, υποδήματα και παντελόνι εργασίας, προστατευτικά γυαλιά , καπέλο.

Τα εργαλεία που είναι απαραίτητα είναι: αλυσοπρίονα με τα παρελκόμενά τους (εφεδρικές αλυσίδες, καύσιμα , λάδι αλυσίδας) , σκαπάνες , φτυάρια, τσάπες , πριόνια χεριού) [ Έχουμε κανονίσει τα άτομα που θα τα φέρουν]. Σακίδιο Α’ Βοηθειών θα υπάρχει στο σκάφος.

Εκτιμώμενος χρόνος εργασίας 2 με 2.1/2 ώρες. Μετά το πέρας της δράσης θα επιστρέψουμε στην Μουρτιά , όπου μέλη και φίλοι μπορούν να παρευρεθούν φέρνοντας μαζί τους μικρούς μεζέδες για να πιούμε όλοι μαζί ένα ουζάκι.

2. Σε δεύτερη φάση , σε χρόνο από Δεκέμβριο-Ιανουάριο θα προβούμε σε αναδάσωση με δενδράκια πεύκων που θα μας χορηγήσει η Διεύθυνση Δασών. Λεπτομέρειες αυτής της φάσης θα κοινοποιηθούν αργότερα.

3. Σε τρίτη φάση , κατά την περίοδο του καλοκαιριού στο 2014 , θα επισκεπτόμαστε την περιοχή για περιοδικό πότισμα των μικρών δένδρων.

Ευχαριστούμε όλους εκ των προτέρων, για με τον οποιοδήποτε τρόπο θα συμμετέχουν και θα βοηθήσουν.

Πρόεδρος Γραμματέας 
Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος Νίκος Χουσάς
Τηλ επικ. 6936565707 6982440510

Δεν υπάρχουν σχόλια: