Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Ο επόμενος εκβιασμός είναι «Μνημόνιο ή χάος»»

«Αν δεν ανατραπεί η πολιτική της εξαθλίωσης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, της διόγκωσης της ανεργίας και της ανισότητας, της καταπάτησης του δικαιώματος ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, τότε η Λερναία Υδρα του φασισμού θα βγάζει συνεχώς νέα κεφάλια», δηλώνει στην «Κ.Ε.» η Λούκα Κατσέλη


Η κυρία Κατσέλη θεωρεί ότι θα υπάρξει και τρίτο Μνημόνιο, καθώς και ότι θα επιβληθούν νέα μέτρα - όπως άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, κούρεμα καταθέσεων, μείωση του εφάπαξ, εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σ' όλα τα επιδόματα και οριστική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.


* Η πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανάγκασε την κυβέρνηση, και ειδικότερα τη Ν.Δ., να αλλάξει στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Πώς κρίνετε τις πρώτες της κινήσεις;

- Οι κυβερνητικές ευθύνες για την επώαση του αβγού του φιδιού είναι τεράστιες. Η ραγδαία άνοδος της Χ.Α. είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης των κομμάτων εξουσίας, της πολιτικής της βίαιης λιτότητας και της κατάλυσης του κράτους πρόνοιας και ασφάλειας, που έχει εντείνει επικίνδυνα την ανασφάλεια, την οργή και το αίσθημα εγκατάλειψης σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Η ανοχή της κυβέρνησης οφείλεται σε άκρως επικίνδυνους και κοντόφθαλμους πολιτικούς υπολογισμούς.

Αλλοι είδαν στη Χ.Α. ένα επιπρόσθετο δεκανίκι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί ανεπαρκές για τη διατήρηση της Ν.Δ. στην εξουσία. Αλλοι ένα ισχυρό όπλο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της νομιμοποίησης της ψευδεπίγραφης "θεωρίας των δύο άκρων". Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα είναι η σκοπιμότητα των καθυστερημένων ανακλαστικών του κράτους και της κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως λόγων, η μέχρι σήμερα σιωπηρή ανοχή της στη Χ.Α. την καθιστά παθητικό συναυτουργό ενός επαπειλούμενου εθνικού διχασμού.

Επικίνδυνη προπαγάνδα

* Τι πιστεύετε ότι προσπαθεί να πετύχει η Ν.Δ. επιχειρώντας να εξισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή;

- Είναι μια άκρως επικίνδυνη μέθοδος προπαγάνδας με στόχο την προβολή της Ν.Δ., και του κυβερνητικού συνασπισμού, ως του μόνου θεματοφύλακα της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα. Αποτελεί συνέχεια των τεχνητών ψευτοδιλημμάτων που προβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια με στόχο την καλλιέργεια του φόβου και τη νομιμοποίηση της λογικής του μνημονιακού μονόδρομου: Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ; Μνημόνιο ή χρεοκοπία; Μνημόνιο ή απώλεια και της ελάχιστης σύνταξης ή του κατώτατου μισθού; Καθώς μια εξαθλιωμένη κοινωνία αρνήθηκε να μπει σε αυτή τη λογική, το επόμενο εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε είναι: Κυβέρνηση και Μνημόνιο ή αναρχία, βία και χάος;.

* Εκτιμάτε ότι πρέπει η Χρυσή Αυγή να τεθεί εκτός νόμου ή πρέπει να αντιμετωπιστεί ενώπιον του νόμου;

- Η αντιμετώπιση μπορεί και πρέπει να είναι πολιτική, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη και έννομη τάξη, όπου αυτό επιβάλλεται. Οταν η δημοκρατία υπονομεύεται, χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία. Αν δεν αντιμετωπιστούν όμως οι γενεσιουργές αιτίες της ανόδου της Χ.Α. και δεν ανατραπεί η πολιτική της φτωχοποίησης και εξαθλίωσης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, της διόγκωσης της ανεργίας και της ανισότητας, της καταπάτησης του δικαιώματος στην ισότιμη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, τότε η Λερναία Υδρα του φασισμού θα βγάζει συνεχώς καινούργια κεφάλια.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση και οι καθεστωτικές δυνάμεις που εξυπηρετούνται από αυτή την πολιτική στρουθοκαμηλίζουν. Αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και καταφεύγουν σε όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές και λύσεις. Στις σημερινές συνθήκες, αυτό απαιτεί μια μεγάλη πολιτική ανατροπή ώστε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή εντολή, να αποκαταστήσει βασικές σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες.

* Είναι δηλαδή μόνο η οικονομική κρίση η αιτία της ανόδου της Χρυσής Αυγής και της μετατροπής της από ομάδα του ακροδεξιού περιθωρίου και των παρακρατικών μηχανισμών σε πολιτικό κόμμα ή υπάρχουν και άλλες αιτίες;

- Δεν είναι η οικονομική κρίση, αυτή καθ' εαυτή, αλλά ο άδικος, επικίνδυνος και αναποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισής της. Αυτό που σκοτώνει είναι το τοξικό φάρμακο και όχι η ίδια η αρρώστια... Το αίσθημα της αδικίας είναι διάχυτο. Ενώ η μεσαία τάξη φτωχοποιείται και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα περιθωριοποιούνται, κάποιοι κερδίζουν μέσω φυγής κεφαλαίων, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, εξωχώριων εταιρειών, τριγωνικών ενδοομιλικών συναλλαγών ή αθέμιτων πρακτικών, χωρίς έλεγχο και τιμωρία.

Η υπόκωφη αγανάκτηση και το αίσθημα του αδιεξόδου και της ανημποριάς έχουν οδηγήσει στην παντελή απαξίωση του Κοινοβουλίου, των κομμάτων, του συνδικαλιστικού κινήματος, των πολιτικών, του Τύπου και των ΜΜΕ και των περισσότερων θεσμικών πυλώνων της ελληνικής δημοκρατίας, που φαίνεται να κυβερνάται από εντολοδόχους των δανειστών της, μέσα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.

* Οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν, η Μέρκελ θριάμβευσε. Θεωρείτε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει για την Ελλάδα; Περιμένετε χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τη νέα γερμανική κυβέρνηση;

- Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό για την Ελλάδα αν δεν αποβάλουμε εμείς οι ίδιοι το αίσθημα του ηττημένου, αν δεν προωθήσουμε το δικό μας σχέδιο εθνικής ανασύνταξης, αν δεν πάρουμε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και δεν συνάψουμε στέρεες διεθνείς συμμαχίες. Γι' αυτό χρειάζεται μια ευρεία συμπαράταξη αποφασισμένων αγωνιστών που δεν ελέγχονται, αλλά που είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

* Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε τρίτο πακέτο δανειοδότησης χωρίς την επιβολή νέων μέτρων; Διότι αυτό εκτιμούν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος...

- Ενα τρίτο πακέτο είναι ήδη ορατό, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους λόγω συνεχιζόμενης ύφεσης και διόγκωσης των κόκκινων δανείων και του χρέους. Μπροστά στο αδιέξοδο, οι δανειστές μας είναι πιθανό να δεχθούν μια επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των οφειλών και κάποια μείωση επιτοκίων, αλλά γι' αυτό θα απαιτήσουν νέα επώδυνα οικονομικά μέτρα και θεσμικές ρυθμίσεις .

Μετά την επιβολή κόστους εισόδου 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα στο 25%, αναμένονται η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, το κούρεμα των καταθέσεων, η μείωση του εφάπαξ, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σ' όλα τα επιδόματα, η οριστική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων...

* Πώς βλέπετε τις κινήσεις στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και τι προβλέπετε ότι θα συμβεί ώς τις ευρωεκλογές;

Απαιτούνται υπερβάσεις

- Οι διεργασίες συνεχίζονται. Είναι η μεγάλη πρόκληση και ο αγώνας τόσο για μας στην Κοινωνική Συμφωνία όσο και για κάθε προοδευτικό πολίτη. Ζούμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του. Η νέα πολιτική πραγματικότητα απαιτεί υπερβάσεις και νέες συγκλίσεις που να ανταποκρίνονται στους πρωτόγνωρους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς που συντελούνται στη χώρα μας.

Οι πρόσφατες κινήσεις ανασύστασης της Κεντροαριστεράς που προβάλλονται από εξωθεσμικούς παράγοντες θα αποτύχουν, εφ' όσον δεν στηρίζονται σε ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις και θέσεις, αλλά αποτελούν καιροσκοπικές συμπράξεις «προσωπικοτήτων». Αντίθετα, είναι εφικτή, παρά τις δυσκολίες, η συγκρότηση ενός ευρύτατου πλειοψηφικού κοινωνικού μετώπου για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ανατρέψει τις πολιτικές της βίαιης λιτότητας, της εθνικής υποτέλειας και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών.

 * Εθνικές εκλογές πότε βλέπετε;

Η ρευστότητα και η αβεβαιότητα είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εκλογες να γίνουν και πριν το καλοκαίρι του 2014.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: