Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το Μετσόβειο στη Σάμο για μελέτη οικισμών


Στη Σάμο για την καταγραφή οικισμών του νησιού αναμένεται να βρεθούν σπουδαστές του 5ου εξαμήνου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου.

• Ο σκοπός του ταξιδιού είναι εκπαιδευτικός στα πλαίσια του διατομεακού υποχρεωτικού μαθήματος 5ου Εξαμήνου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. «Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακού οικισμού» ως Πρακτική Άσκηση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

• Ο στόχος του μαθήματος αυτού, είναι οι σπουδαστές/σπουδάστριες να αναλύσουν μορφολογικά, τυπολογικά και κατασκευαστικά τους επιμέρους παραδοσιακούς οικισμούς με ουσιαστικό όφελος αφ’ ενός μεν την καταγραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφ’ ετέρου δε την εξοικείωση τους με τους παραδοσιακούς μας οικισμούς και τις αξίες τους.

Την προηγούμενη χρονιά στο μάθημα αυτό πήραν μέρος 230 σπουδαστές και σπουδάστριες που συνοδεύονταν από 8 Καθηγητές τους. Για τις ανάγκες του μαθήματος είχαν χωριστεί σε 24 ομάδες και μελέτησαν πλήθος οικισμών στην Γορτυνία.

Στο μάθημα συμμετέχουν επίσης κάθε χρόνο 20-30 σπουδαστές Erasmus από Πανεπιστήμια διαφόρων χώρων.

• Η προσπάθεια γενικώς είναι να μελετηθεί το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα και οι πλέον αξιόλογοι οικισμοί του νησιού που έχουν ιστορικούς πυρήνες και δεν είναι ιδιαίτερα αλλοιωμένοι.

Έτσι πρέπει να γίνει μια κατ’ αρχήν αξιολόγηση των σχετικών οικισμών με κάποια ομαδοποίηση χωρική ώστε να υπάρχει ευκολία μετακινήσεων.

Για να έρθουν οι σπουδαστές όμως στη Σάμο, απαραίτητο είναι να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι στην πρόσκληση του συλλόγου τους για διάθεση δωματείων.

http://samostimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: