Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Χάνει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος


“ "Θα έχω πρόβλημα κοινωνικής ύπαρξης αν ψηφίσω την άρση των πλειστηριασμών" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος ”

Κάθε άλλο παρά αρραγής είναι ηκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, με βουλευτές του κόμματος Βενιζέλου να διατυπώνουν τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις, αλλά και την πλήρη διαφοροποίησή τους αναφορικά με την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Ήδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Το Κόκκινο" δήλωσε "Θα έχω πρόβλημα κοινωνικής ύπαρξης αν ψηφίσω την άρση των πλειστηριασμών".

Στην Χαριλάου Τρικούπη ο προβληματισμός είναι έντονος, αφού δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για τον προϋπολογισμό του 2014 να υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις. Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (όπως και της ΝΔ βεβαίως) δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι "Δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε στις εκλογικές μας περιφέρειες", μεταφέροντας ακριβώς το κλίμα που περιέγραψε ο κ. Ντόλιος σε ότι αφορά την στάση του έναντι των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Όπως είπε ο κ. Ντόλιος "Δεν υπάρχει κανέναν ενδεχόμενο οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση να ψηφίσουν την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, όσον αφορά την πρώτη κατοικία". Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε τις τέσσερις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ, μία εκ των οποίων αφορά, πέραν των πλειστηριασμών, και στις ομαδικές απολύσεις (ο κ. Ντόλιος σημείωσε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε"), αλλά και συνολικά στον προϋπολογισμό και στα νέα μέτρα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέστησε απολύτως δηλωτική την αντίληψη που σιγά - σιγά κυριαρχεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές προς την ηγεσία και επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε αποστασιοποίηση από τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει το ίδιο το κόμμα του δημιουργεί ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας.

Εκτός από τα όσα δήλωσε στην ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Ντόλιος μιλώντας στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014 ο κ. Ντόλιος χαρακτήρισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας "Θετική" . Συγκεκριμένα είπε ότι η πρωτοβουλία είναι «θετική» ενώ ταυτόχρονα ουσιαστικά «αναγνωρίζει το λάθος» της μη ψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων ρυθμίσεων. «Μου αρέσει η πρόταση» για την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, πρόσθεσε ο Γ. Ντόλιος και κάλεσε την κυβέρνηση «να βάλει θετικό πρόσημο στην πρωτοβουλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε προχθές στην κατάθεση τροπολογίας για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπως επίσης για να μην επιτρέπεται στις τράπεζες να πουλούν τα κόκκινα δάνεια σε ανεξέλεγκτα ξένα funds, τα οποία με τη σειρά τους να κατάσχουν κατά χιλιάδες τα σπίτια των δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν.


Ταυτόχρονα με άρθρο της στην εφημερίδα "Αυγή" βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία πρόσφατα δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς.

"Είναι προφανές ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου των δημόσιων τραπεζών από διεθνή κερδοσκοπικά συμφέροντα και τους εγχώριους (αντί αδράς αμοιβής) συνεργάτες τους είναι η σωστή απάντηση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η τροπολογία αυτή πρέπει να ψηφιστεί και από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εξωτερικό και στα συμφέροντα ότι πολύ σύντομα τη χώρα θα πάψουν να την κυβερνούν οι αντ' αυτού" σημειώνει μεταξύ άλλων η κυρία Τζάκρη.

Το ερώτημα πλέον είναι το εξής: Αν και άλλοι βουλευτές καταστήσουν με σαφήνεια δηλωτική την άρνησή τους να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως έκανε με την Θεοδώρα Τζάκρη; Ήδη στους διαδρόμους της βουλής κυκλοφορεί το εξής: "Σε λίγο καιρό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει στο σπίτι του Βαγγέλη".

periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: