Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

«Περιμένοντας ακόμη μια παράταση για την χρηματοδότηση των Κ.Η.Φ.Η και του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι.” »


Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) είναι δημόσια επιχείρηση και θεωρείται εκ του νόμου επιχείρηση Ο.Τ.Α. Ενεργεί ως δικαιούχος υλοποίησης της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» στους Άξονες προτεραιότητας 10,11 και 12 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Με την 465/23.04.2013 απόφασή της, προκήρυξε ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, για την υλοποίηση των ανωτέρω υπηρεσιών για ένα έτος, συνολικού προϋπολογισμού 21.000.000,00 ευρώ, δαπάνη η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. 

Ειδικότερα η ανωτέρω δαπάνη επιμερίζεται στο ποσό των 9.000.000,00 ευρώ για την χρηματοδότηση των υπηρεσιών του Άξονα Προτεραιότητας 10 (8 Περιφέρειες Σύγκλισης), ποσό 11.000.000,00 ευρώ για την χρηματοδότηση των υπηρεσιών του Άξονα Προτεραιότητας 11 (3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου) και ποσό 1.000.000,00 ευρώ για την χρηματοδότηση των υπηρεσιών Άξονα Προτεραιότητας 12 (2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου).

Το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ζ Κλιμάκιο Πράξη 241/2013) καταλήγει ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των ελεγχόμενων σχεδίων σύμβασης μεταξύ της ΕΕΤΑΑ ΑΕ και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής τα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπάγονται στην κατηγορία «Περιφέρεια Σύγκλισης» η οποία περιλαμβάνει τα νησιά Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Χίος, Ψαρά, Λέσβος, Λήμνος και Αι Στράτης. Σύμφωνα λοιπόν και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν οριστεί 11.000.000 ευρώ για τις παραπάνω δομές της περιφέρειας μας.

Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε σχετικές απαντήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα δηλώνουν ότι: «…ο στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η βιωσιμότητα και ενδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών, όπως το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», εφαρμόζοντας την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας που στηρίζεται στο Δίκτυο των Δήμων και των νομικών τους προσώπων, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ιδίως της ποιότητας ζωής της ιδιαίτερα ευπαθούς κοινωνικά ομάδας των ηλικιωμένων.» και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δίνει προσωρινές λύσεις στο πρόβλημα ανανεώνοντας τις συμβάσεις των εργαζόμενων.

Σε μια εποχή που οι ανάγκες για κοινωνική φροντίδα σε ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού ολοένα και αυξάνονται, η φροντίδα και η κοινωνική προστασία πρέπει να είναι προτεραιότητα σε ένα σύγχρονο κράτος. Το «Βοήθεια στο σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα που μέχρι τώρα εξυπηρετεί πολλούς ανήμπορους δημότες. Τα Κ.Η.Φ.Η. είναι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ατόμων τα οποία αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που απαιτείται.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και στα ΚΗΦΗ καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να φροντίσουν τους πάσχοντες συμπολίτες μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες χωρίς να αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία. Στη Χίο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» εξυπηρετεί 400 ωφελούμενους και απασχολούνται σε αυτό 39 εργαζόμενοι. Για το ΚΗΦΗ ισχύει ο αριθμός των 4 εργαζόμενων. Στη Σάμο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» απασχολεί 21 εργαζόμενους ενώ τα Κ.Η.Φ.Η. απασχολούν 3 άτομα και έχουν οριστικά κλείσει λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ των συμβαλλόμενων.

Από το 2011 οι εργαζόμενοι βρίσκονται όμηροι των συνεχών ανανεώσεων των συμβάσεών τους. Ζουν καθημερινά με την αβεβαιότητα της εργασίας και πληρωμής τους. Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους ενώ οι ίδιοι καταβάλλουν προσπάθειες για να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό έργο τους, μετακινούμενοι συχνά με ίδια έξοδα για να εξυπηρετήσουν και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν απλήρωτοι.

Με βάση τις γραπτές απαντήσεις και προθέσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την ενδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών και στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ζ ΚΛΙΜΑΚΙΟ, ΠΡΑΞΗ 241/2013) κατά την οποία έχουν δοθεί 11.000.000,00 ευρώ στις Περιφέρειες Σύγκλισης για τα παραπάνω προγράμματα και την άδεια υπογραφής συμβάσεων της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. με τους επιλέξιμους φορείς υλοποίησης της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Πότε σκοπεύει η Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε. να υπογράψει συμβάσεις με τους εργαζόμενους στα παραπάνω προγράμματα και πότε θα δώσει στους εργαζόμενους τα χρήματα που τους οφείλει;

2. Ποιός είναι ακριβώς ο σχεδιασμός των Υπουργείων για τη διατήρηση και εύρυθμη λειτουργία των Κ.Η.Φ.Η;

3. Τι μέτρα θα πάρουν για να γίνει το «Βοήθεια στο σπίτι» μόνιμη και σταθερή δομή πρόνοιας όπως ζητούν Δήμοι και εργαζόμενοι;

4. Από τι θα αντικατασταθούν τα ΚΗΦΗ και το «Βοήθεια στο σπίτι» όταν λήξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ το 2013;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Καλογερή Αγνή
Σακοράφα Σοφία
Ζερδελής Ιωάννης
Στρατούλης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: