Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Δε χρειάστηκαν το δεύτερο S-300PMU1/TOR-M1 (Βίντεο)


Με απόλυτη επιτυχία και καταστροφή του στόχου («splash») έγινε νωρίτερα σήμερα στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ-NAMFI) η πρώτη βολή επί ελληνικού εδάφους του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300PMU1, σχεδόν 14 χρόνια μετά την απόκτηση του, έστω και με έμμεσο τρόπο (μέσω Κύπρου), από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα την Πολεμική Αεροπορία.

Το προσωπικό της 11ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (11 ΜΚΒ) της εδρεύουσας στο Ηράκλειο της Κρήτης, 126ης Σμηναρχίας Μάχης (126 ΣΜ), εξετέλεσε με απόλυτη επιτυχία τη βολή η οποία σηματοδοτεί και την πλήρη επιχειρησιακή ενεργοποίηση του συστήματος στο πλέγμα της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας με γεωγραφική ευθύνη έναν εξαιρετικά σημαντικό τομέα για πολλούς και αυτονόητους λόγους.

Σε ότι αφορά τη βολή και τη διαδικασία της, η μέγιστη ταχύτητα κίνησης του στόχου είχε οριστεί στα 420 χιλιόμετρα ανά ώρα, το ύψος πτήσης μεταξύ τριών και έξι χιλιάδων ποδών (914 ως 1828 μέτρα), ενώ η μέγιστη απόσταση κίνησης του (σε σχέση με το ΠΒΚ προσδιορίστηκε στα 70 χιλιόμετρα. Η προσβολή («splash») του στόχου έγινε σε high aspect μεταξύ 30 και 20 χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα, ο στόχος κινείται από τα 70 χιλιόμετρα με πορεία inbound (εισερχόμενη) προς το πεδίο βολής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και για λόγους ασφαλείας, μετά την εντολή για εκτόξευση θα δίνονταν τέσσερα ως πέντε δευτερόλεπτα για να αποκτηθεί σταθερή διασύνδεση (μέσω ζεύξης δεδομένων) μεταξύ βλήματος και ραντάρ IGR (Illumination and Guidance Radar).

Εάν αυτό δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί τότε, για λόγους ασφαλείας, στα 11,5 δευτερόλεπτα από την εκτόξευση θα δινόταν εντολή για την αυτοκαταστροφή του βλήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα δινόταν εντολή εκτόξευσης και δεύτερου βλήματος το οποίο βρισκόταν σε δεύτερο εκτοξευτή σε κατάσταση αναμονής (stand-by) για την κατάρριψη του στόχου.

Η ίδια αλληλουχία ενεργειών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και από έναν εκτοξευτή του σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας (SHORADS) TOR-M1 εάν και τα δύο βλήματα του S300 αποτύγχαναν να καταρρίψουν το στόχο. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν χρειάστηκε, καθώς το πρώτο βλήμα κατέστρεψε τον στόχο σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία!

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μακρού βεληνεκούς S-300 PMU1 (P: podvizhnyy [κινητό], M: modifitsirovannyy [τροποποιημένο], U: usovershenstvovannyy [αναβαθμισμένο], -1: ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών και λογισμικού καθώς και νεότερης έκδοσης του βλήματος), είναι ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2000.

Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη σε στρατεύματα και ζωτικές εγκαταστάσεις, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους. Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων καθώς και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι εκτοξευτές ανά σύστημα).

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει οκτώ εκτοξευτές και 96 βλήματα.

Τα κύρια συγκροτήματα μιας τυπικής μονάδας πυρός του συτσήματος S-300PMU1 είναι:

>Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post: CP)

>Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar: RSR)

>Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar: SSR)

>Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station: MMGS). Απαρτίζεται από το λειτουργίας στη ζώνη συχνοτήτων I/J ραντάρ ιχνηλάτησης 30N6E (Illumination and Guidance Radar: IGR) με ικανότητα εμπλοκής έξι στόχων ταυτοχρόνως και δυνατότητα καθοδήγησης έως δυο βλημάτων σε καθένα προς αυτούς.

>Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)

>Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers / TTL)

>Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι Αέρος – Εδάφους 48H6E. Το βάρους 1800 κιλών και μήκους 7,5 μέτρων βλήμα είναι συσκευασμένο σε πλήρη μορφή εντός κανίστρου και δε χρειάζεται συντήρηση ή ελέγχους για τουλάχιστον 10 χρόνια. Χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο και εκτοξεύεται κατακόρυφα με τη βοήθεια καταπέλτη. Η ενεργοποίηση του κινητήρα γίνεται σε ύψος περίπου 15 μέτρων και σε ύψος 25 μέτρων ο πύραυλος εκτρέπεται προς τον στόχο.

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, το βλήμα επιτυγχάνει ταχύτητα Mach 6, μέγιστο βεληνεκές περί τα 150 χιλιόμετρα, ελάχιστο περί τα 5 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος 27 χιλιόμετρα. Στην αρχή της τροχιάς του το βλήμα κινείται με τον πυραυλοκινητήρα του και στη συνέχεια φτάνοντας στο μέγιστο της ταχύτητάς του (6 φορές περίπου της ταχύτητας του ήχου), κατευθύνεται βαλλιστικά, με αρχικές και στη συνέχεια με πιο λεπτομερείς διορθώσεις για την αναχαίτιση και προσβολή του στόχου.


http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: