Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Αυτόνομες πτήσεις για το «ιπτάμενο μουλάρι» (video)


Το «ιπτάμενο μουλάρι» (AirMule), το μη επανδρωμένο αερόχημα κάθετης απο-προσγείωσης (VTOL) που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρία Urban Aeronautics επέτυχε πρόσφατα σημαντικό ορόσημο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την πραγματοποίηση των πτητικών δοκιμών επίδειξης των πλήρων δυνατοτήτων τους που προγραμματίζονται για τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων το αερόχημα πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό αυτόνομων δοκιμαστικών πτήσεων οι οποίες περιελάμβαναν απογειώσεις, κινήσεις προς και από ένα καθορισμένο γεωγραφικό σημείο και προσγειώσεις στο αρχικό σημείο εκκίνησης. Ειδικότερα σε ότι αφορά την προσγείωση αυτή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός αισθητήρα και ενός ενδείκτη που τοποθετείται από τις χερσαίες δυνάμεις στο επιθυμητό σημείο.

Κατά τη διάρκεια της τελικής προσέγγισης ο αισθητήρας υπολογίζει τη θέση του αεροχήματος σε σχέση με τον ενδείκτη και στη βάση αυτών των δεδομένων το σύστημα ελέγχου πτήσης εκτελεί αυτόνομα τον ελιγμό τελικής προσέγγισης ώστε να προσγειωθεί δίπλα στον ενδείκτη.

Το κύριο χαρακτηριστικό του βάρους 1 τόνου, κάθετης απο-προσγείωσης αεροχήματος είναι ότι σε αντίθεση με άλλα της κατηγορίας του δεν διαθέτει εκτεθειμένα στροφεία. Τα δύο στροφεία που κινούνται από κινητήρα Turbomeca Arriel βρίσκονται «εγκιβωτισμένα» σε δύο αεραγωγούς γεγονός που επιτρέπει στο AirMule να διαθέτει έξι βαθμούς ελευθερίας στην κίνηση και να επιχειρεί σε πυκνής βλάστησης και αστικές περιοχές που σε χαμηλά ύψη είναι απαγορευμένες για άλλων τύπων αεροσκάφη.

Το AirMule αποτελεί την πρώτη εφαρμογή των κατοχυρωμένων με ευρεσιτεχνία τεχνολογιών Fancraft (37 έχουν ήδη κατοχυρωθεί ενώ 12 βρίσκονται σε διαδικασία κατοχύρωσης) που έχει αναπτύξει η Urban Aeronautics και η οποία αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη οικογένειας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων με εσωτερικά στροφεία που μπορούν να επιχειρούν σε πυκνής βλάστησης και αστικές περιοχές, όπως επίσης και από πλοία επιφανείας.

Παράλληλα, η Urban Aeronautics έχει αναπτύξει και μια ειδική έκδοση η οποία μπορεί να επιτύχει ταχύτητες της τάξης των 250 κόμβων και η οποία θα χρησιμοποιείται σε αποστολές ταχείας μεταφοράς και παράδοσης φορτίων στο πεδίο της μάχης.



http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: