Kάτι εντυπωσιακό -αλλά άγνωστο κατά πόσο θα είναι και ουσιαστικό- φαίνεται πως ετοιμάζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν για να βγει από την γωνία η Τουρκική κυβέρνηση : Και ένα από αυτό ενδεχομένως να είναι μια ''γενική αμνηστία'' προς πολλές κατευθύνσεις για την οποία φαίνεται ότι κάνει προετοιμασίες, π.χ. προετοιμάζοντας το κλίμα ώστε να ριχθούν ευθύνες στο Κίνημα Γκιουλέν για τους διωχθέντες στρατιωτικούς της υπόθεσης ''Εργκενεκόν''.
Στο κλίμα αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται και η αποψινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον κ Ερντογάν- ανεξαρτήτως του τι θα ανακοινωθεί: Στην σύσκεψη - που μέχρι πριν από λίγο ήταν σε εξέλιξη στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Ντολμαμπαχτσέ στην Κων/λη, - συμμετέχουν ο κ. Ερντογάν, ο Υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποσδάγ, ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. και ο Δ/ντής Ασφάλειας της Κων/λης, Σελαμί Αλτίνοκ.
Ιδού μια σοβαρή ένδειξη-προαναγγελία για τη ''γενική αμνησία'' που μάλλον ετοιμάζεται:
Η εφημερίδα Cumhuriyet εφιστά την προσοχή στις δηλώσεις του δημοσιογράφου κ.Αμπντουλκαντίρ Σελβί που πρόσκειται -όπως γράφει- στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, σύμφωνα με τις οποίες, είναι πιθανή μια γενική αμνηστία. Σε σχόλιό του στην εφημερίδα Yeni Safak, ο κ. Σελβί ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να καταπολεμήσει το «παράλληλο κράτος»- εννοώντας τις επιρροές του ''Κινήματος'' του ιμάμη Γκιουλέν.Τόνισε ακόμα ο δημοσιογράφος ότι το ''κίνημα Γκιουλέν'' χρησιμοποίησε την επιχείρηση ''Εργκενεκόν'' προκειμένου να καταλάβει τον έλεγχο των κρατικών ιδρυμάτων ενώ αλλοίωσε τα στοιχεία και κατασκεύασε άλλα προκειμένου να στηρίξει την κατηγορία για μυστική δομή μέσα στο κράτος.
Και κατέληξε ο κ. Σελβί προτείνοντας γενική αμνηστία για τους υπόπτους για τη δίκη Εργκενεκόν,ενώ γενίκευσε την πρόταση - για άλλοθι;- μιλώντας για ενίσχυση της διαδικασία λύσης του κουρδικού. Στην συνέχεια του ρεπορτάζ θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις επ' αυτών,αλλά πριν να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Μπεσίρ Αταλάι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις υποθέσεις των μελών του ΡΚΚ.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση φαίνεται να προέτρεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP να στηρίξει την πρόταση για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεξέταση της δίκης για τους υπόπτους της υπόθεσης ''Βαριοπούλας''-πάλι με κατηγορουμενους στρατιωτικούς .
Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ σχεδιάζει να χειραγωγήσει το «βαθύ κράτος» εναντίον του «παράλληλου κράτους».
Μήνυση Στρατού για την δίκη Εργκενεκόν
Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη - αλλά κατατείνουσα ίσως στην ίδια κατεύθυνση - ο στρατός κατέθεσε μήνυση εναντίων της «συνωμοσίας».
Συγκεκριμένα όπως γράφει η εφ/δα Haberturk, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατέθεσε μήνυση σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει συνωμοσία εναντίον του στρατού, ενώ νωρίτερα το Γενικό Επιτελείο είχε φερει το ζήτημα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK). Στη μήνυση αναφέρεται ότι τα στοιχεία εναντίον των υπόπτων της υπόθεσης Εργκενεκόν και Βαριοπούλα είχαν παραποιηθεί ενώ απαιτείται η επανεξέταση της δίκης.
Στη μήνυση, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα της Άγκυρας, αναφέρεται ότι οι ειδικοί που εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των υπόπτων χειραγωγήθηκαν, ότι οι εισαγγελείς απέκρυψαν στοιχεία και ότι δεν υπήρξε δίκαιη δίκη.
Έρευνα εναντίον του «παράλληλου κράτους»
Παράλληλα ο εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για «παράλληλη δομή» μέσα στο κράτος- εννοώντας, όπως προαναφέραμε, τις επιρροές του Κινήματος Γκιουλέν στις δομές του κράτους και στις αποφάσεις του.
Αφορμή για την έρευνα έδωσαν οι ισχυρισμοί του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, .Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ότι δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμβουλεύονταν το κίνημα Γκιουλέν προτού εκδώσει αποφάσεις καθώς και οι ισχυρισμοί του συμβούλου του Π/Θ, Γιαλτσίν Ακντογάν, ότι υπάρχουν διαφορετικές ομάδες μέσα στο δικαστικό σώμα οι οποίες εμπλέκονται σε συνωμοσίες εναντίων κρατικών θεσμών.
Ο Τύπος γράφει ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπέβαλε μήνυση ενώ έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει.
Τέλος σε ότι αφορά το''άνοιγμα'' στους Κουρδους η κίνηση που καταγράφεται είναι μια διαφαινόμενη προετοιμασία για την αποφυλάκιση βουλευτών του κουρδικού κόμματος BDP
Οι αποφυλακίσεις Κούρδων
Έπειτα από την αποφυλάκιση του βουλευτή του CHP, κ. Μουσταφά Μπαλμπάυ, το Συνταγματικό Δικαστήριο φαίνεται να έστρωσε το δρόμο για την απελευθέρωση άλλων δύο βουλευτών του BDP, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet. Πρόκειται για τους δύο βουλευτές, κκ Ιμπταχίμ Αυχάν και Γκιούλσερ Γιλντιρίμ οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο KCK ( κάτι σαν παρακλάδι του ΡΚΚ) και που βρίσκονται προφυλακισμένοι για πάνω από τρία χρόνια ο καθένας.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η μακρά περίοδος προφυλάκισης υπερέβη την προβλεπόμενη περίοδο και ότι τα δικαιώματα των δύο βουλευτών έχουν παραβιαστεί. Ζήτησε επίσης από κατώτερο δικαστήριο να κάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την απελευθέρωση των δύο βουλευτών.
Παρόμοιες αιτήσεις αποφυλάκισης έχουν υποβάλει και άλλοι τρεις βουλευτές του BDP, αλλά δεν έχουν εξεταστεί από το δικαστήριο ακόμα. Αξιωματούχοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου δήλωσαν ότι θα απαντήσουν τα αιτήματα των τριών βουλευτών μόλις παραλάβουν τις αιτήσεις τους.
Να σημειωθεί ότι έπειτα από την απελευθέρωση του κ. Μπαλμπάυ από τη φυλακή, οι βουλευτές του BDP έκαναν αίτηση αποφυλάκισης στο τοπικό δικαστήριο, η οποία όμως απορρίφθηκε. Τότε οι βουλευτές απευθύνθηκαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
http://www.onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου