Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Κόκκινη Αγνή στην κόκκινη Ικαρία

Η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή επισκέφθηκε την Ικαρία από τις 24 έως 27 Ιανουαρίου 2014.

Την Παρασκευή 24/01/2014 μαζί με αντιπροσωπεία της οργάνωσης επισκέφθηκε το χώρο του γηροκομείου όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους εθελοντές και την κ. Μ. Μπινίκου μέλος της επιτροπής στήριξης του γηροκομείου για το μέλλον του ιδρύματος.

Ήταν κοινή η διαπίστωση ότι το ίδρυμα αυτό μπορεί αλλά και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί αφού είναι η μοναδική προνοιακή δομή τέτοιου τύπου στο νησί της Ικαρίας, έχει κατασκευασθεί και συνεχίζει να στηρίζεται από την προσφορά και την εθελοντική εργασία των κατοίκων και χρειάζεται τώρα πια τη στήριξη των φορέων της Τ.Α. αλλά και του κράτους για να συνεχίσει να παρέχει το πολύτιμο έργο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτό τον αγώνα.

Την ίδια μέρα συναντήθηκε με μέλη της οργάνωσης του Αγίου Κηρύκου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε συζήτηση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στα τρέχοντα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης.

Το Σάββατο 25/01/2014 συναντήθηκε μαζί με αντιπροσωπεία της οργάνωσης με το προεδρείο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων. Εκεί έγινε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της κτηνοτροφίας και της διαχείρισης των βοσκοτόπων. Αφού έγινε, ανταλλαγή απόψεων συμφωνήθηκε να υπάρξουν πιο συγχρονισμένες πρωτοβουλίες κυρίως σε ότι αφορά την κατασκευή και λειτουργία σφαγείου στο νησί της Ικαρίας.


Η βουλευτής δήλωσε ότι η κτηνοτροφία είναι βασικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και οφείλει να στηριχθεί αλλά για να έχει μέλλον θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την καλύτερη οργάνωσή της.

Την Κυριακή 26/01/2014 συναντήθηκε με μέλη της οργάνωσης αλλά και πολίτες στον Εύδηλο.

Έγινε μια ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα καυτά τοπικά προβλήματα. Μεγάλη ήταν η αγωνία για τις εξελίξεις και το μέλλον της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τον Ελλαδικό κορμό που σε συνδυασμό με την αποχώρηση υπηρεσιών όπως η Δ.Ο.Υ. παλιότερα και το Ι.Κ.Α. τώρα συνθέτουν μια εικόνα απομόνωσης και εγκατάλειψης.

Η βουλευτής δήλωσε ότι όσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αφήνει ασύδοτο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όσο η ανάγκη επικοινωνίας των νησιών θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και στον ανταγωνισμό των εταιρειών οι Ικαριώτες δεν μπορούν να αισθάνονται ισότιμοι πολίτες.

Την Δευτέρα 27/01/2014 συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, τον προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Κηρύκου και τον προϊστάμενο του Α.Τ. Αγίου Κηρύκου.

Έγινε μια ευρύτατη συζήτηση για την πορεία των έργων του νησιού αλλά και για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της στέγασης των μεταναστών που έχει αρχίσει να παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό αφού το Λιμεναρχείο δεν έχει την ανάλογη υποδομή και είναι απαραίτητη η συνδρομή του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για την εξεύρεση λύσης.

Τέλος έγινε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον καινούργιο διοικητή του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι η Ικαρία παραμένει μέχρι σήμερα ξεχασμένη και απομονωμένη και ότι οι μνημονιακές πολιτικές φέρνουν καθημερινά αυτόν τον τόπο πίσω στα χρόνια των «τόπων εξορίας». Κοινή όμως είναι και η διαπίστωση ότι η Ικαρία κατοικείται από έναν ιδιαίτερο λαό που έμαθε όλα αυτά τα χρόνια να συλλογάται λεύτερα, να νοιώθει σύνολο ενεργό, να παλεύει και να ονειρεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: