Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Σάμος: Το σπήλαιο Τζετζέ και μια πίτα

Η τρύπα του Τζετζέ ή Κασόλη, είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται στους Κοσμαδαίους, κρυμμένο μέσα στο δάσος. Αυτή τη περιοχή, επέλεξε ο σύλλογος μας φέτος, για να κόψει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, στις 26 του Γενάρη, φίλοι και μέλη του Σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου <Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ,> αψήφησαν τις προβλέψεις των ειδικών για βροχερό καιρό μπρος την επιθυμία τους για μια εξαιρετική βόλτα στο βουνό και μια επίσκεψη γνωριμίας με ένα σπήλαιο μοναδικό σε διάκοσμο.

Η ιστορία γύρω από την ονομασία του σπηλαίου έχει να κάνει με τον Τζετζέ ή Κασόλη, έναν κάτοικο της περιοχής ο οποίος λόγω του άσχημου χαρακτήρα του καταδικάστηκε από τους συγχωριανούς του και τραυματισμένος πετάχτηκε μέσα στο σπήλαιο όπου και πέθανε.

Το σπήλαιο, εκτός από τον πολύ ωραίο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, έχει και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι βρέθηκαν μέσα ανθρώπινα οστά και οστά ζώων. Είναι αρκετά μεγάλο, αφού στον προθάλαμό του φιλοξενήθηκαν οι 40 τολμηροί επισκέπτες της ημέρας μεταξύ των οποίων και παιδιά της συντακτικής ομάδας της Παιδικής Φωλιάς Παγώνδα, για να προφυλαχθούν από την βροχή και το χαλάζι το οποίο μερικές στιγμές ήταν πολύ έντονο.

Στις κάτω αίθουσες ξεναγήθηκαν με υπομονή και τάξη όλοι οι επισκέπτες. Οι εντυπώσεις και τα σχόλια ήταν πολύ θετικά από όλους. Ευχαριστούμε για τα καλά τους λόγια την κατανόηση και την συνεργασία τους.

Η επιθυμία μας να κοπή η πίτα επί τόπου δεν έγινε πραγματικότητα λόγω καιρικών συνθηκών. Την κόψαμε στο ζεστό περιβάλλον της καφετέριας του μεσαίου Καρλοβάσου . Ήταν εξαιρετική σε γεύση, στολισμό και προσφορά στο σύλλογο μας από τον κύριο Παναγιώτη Λυμπέρη τον οποίο και ευχαριστούμε .

Οι τέσσερις τυχεροί ήταν ο Τριανταφύλλου Μανόλης, ο νεαρός Τσώνης Απόλλωνας ,η Κα Αναστασίου Βίκυ και η μικρούλα Εύα Παλαιοκαστρίτη. Τα δώρα προσφορές τα δύο πρώτα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Κου Χριστινίδη Δημητρίου στο Βαθύ για διαμονές με πρωινό ,το τρίτο από το κατάστημα αθλητικών ειδών ΑCTIVE της Κυρίας Καστρινάκη Εύας στο Καρλόβασι ,τους οποίους ευχαριστούμε για την επαναλαμβανόμενη στήριξη του συλλόγου μας. Το τέταρτο ήταν σετ αναμνηστικό και συλλεκτικό της 12ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής συνάντησης του 2009 που διοργανώσαμε στη Σάμο.

Ευχόμαστε το 2014 να είναι μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους τους τομείς για όλους μας!!!!!


Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε "κλικ" πιο κάτω:




Δεν υπάρχουν σχόλια: