Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26-2-2014 η προγραμματισμένη Παναγροτική σύσκεψη μετά από κάλεσμα των Διοικητικών Συμβουλίων της Ε.Ο.Σ.Σ, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου, για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η πλήρης συμφωνία στο πλαίσιο πάλης της Συντονιστικής των Αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα(το οποίο επισυνάπτεται) και εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη των αγροτών της Σάμου.

Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά τα ειδικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στη Σάμο που αφορούν:

  1. Την επίθεση που δέχεται το Σαμιώτικο κρασί και η ΕΟΣΣ από όσους προσπαθούν να διαλύσουν την Ένωση και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αμπελουργών.
  2. Την κοροϊδία που βιώνουν εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι με το θέμα του σφαγείου και γενικότερα με την συντήρηση των μικρών εκμεταλλεύσεών τους και τη διάθεση των προϊόντων τους.
  3. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι Μελισσοκόμοι στους οποίους ουσιαστικά απαγορεύεται να διαθέσουν το μέλι τους στην αγορά, επειδή δεν υπάρχει τυποποιητήριο μελιού στο νησί
  4. Τις εξευτελιστικές τιμές του λαδιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με το θέμα των ελαιοτριβείων.


Εκτιμήθηκε ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν κοινή ρίζα. Την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία στοχεύει στην εγκατάλειψη της παραγωγής από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και την απόλυτη εκμετάλλευση, τον πλήρη έλεγχο της αγροτοδιατροφικής παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας, από τα μονοπώλια και τους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Υπογραμμίστηκε επίσης η μεγάλη ευθύνη του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, που ακολουθούν πιστά την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, στην οποία αρκετές φορές υπερθεματίζουν (πχ παράνομη αδειοδότηση .ιδιωτικών οινοποιείων από τον αντιπεριφερειάρχη), προκαλώντας επιπρόσθετα προβλήματα στους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού.

Η σύσκεψη ομόφωνα κατέληξε, στις εξής επιπλέον διεκδικήσεις :

  • Στήριξη της ΕΟΣΣ και της αναγκαστικότητας.
  • Ίδρυση και λειτουργία δημοτικού σφαγείου . Στο μεταξύ, άμεση λύση για νόμιμη σφαγή και διάθεση αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.
  • Παράταση για ένα χρόνο τουλάχιστον της απρόσκοπτης διάθεσης του μελιού από τους παραγωγούς, μέχρι να υπάρξει τυποποιητήριο στο νησί.
  • Έγκαιρη απόφαση για λειτουργία των  ελαιοτριβείων, πριν ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος. 
Τέλος η σύσκεψη αποφάσισε για το άμεσο διάστημα:

    1. Την παρουσία - παράσταση αγροτοκτηνοτρόφων κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 28-2-2014, όπου θα συζητηθεί το θέμα του σφαγείου.
    2. Την συνδιοργάνωση  Παναγροτικού Συλλαλητηρίου την Τετάρτη 12 Μαρτίου για την υπεράσπιση της ΕΟΣΣ και της Αναγκαστικότητας με την ταυτόχρονη προβολή του συνολικού διεκδικητικού πλαισίου.
    3. Τον μόνιμο συντονισμό της δράσης των παραπάνω φορέων για την συνέχιση των αγώνων τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

      Τα γενικότερα αιτήματα αιχμής των αγροτών


      Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
«Οχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

ΧΡΕΗ
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. 

Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. 

Με ευθύνη του κράτους, διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΥΓΕΙΑ 


Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Αμεση μείωση της τιμής τουαγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. 

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά. 

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Κατάργηση των χαρατσιών σε σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: