Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τα πολλά SMS "μπορεί να κόβουν χρόνια από τη ζωή"

Τα αλεπάλληλα SMS και τα παιχνίδια στα κινητά και τις άλλες κινητές ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να κόβουν χρόνια από τη ζωή, υποστηρίζει ένας βρετανικός επιστημονικός οργανισμός.

Μάλιστα μπορεί να απειλούν την υγεία και την ζωή όσο και η παχυσαρκία, προσθέτει.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε παραθέτει τα στοιχεία από μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, που συσχετίζουν την κακή στάση του άνω τμήματος του σώματος στους μεσήλικες και ηλικιωμένους με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όπως εξηγεί ο οργανισμός χειροπρακτών United Chiropractic Association (UCA), οι μελέτες ουσιαστικά συσχετίζουν μία διαταραχή της σπονδυλικής στήλης που λέγεται θωρακική υπερκύφωση με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια.

Η υπερκύφωση προκαλείται από την κακή στάση του μεσαίου και άνω τμήματος της ράχης, όπως συμβαίνει όταν κάποιος έχει επίμονα σκυμμένο προς τα εμπρός το κεφάλι και τους ώμους του.

Οι νέοι που στέλνουν SMS, παίζουν παιχνίδια, κοιτάζουν τα email τους ή σερφάρουν στο Ίντερνετ με το κινητό ή το tablet με τις ώρες, αναπόφευκτα σκύβουν λίγο προς τα εμπρός και μπορεί να εκδηλώσουν υπερκύφωση, λέει ο UCA.

Μία από τις μελέτες αυτές, που δημοσιεύθηκε το 2004 στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Ιατρικής» (JAGS), διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) σε 1.353 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όπως έδειξε, όσοι έπασχαν ακόμα και από μικρή θωρακική υπερκύφωση είχαν κατά 44% υψηλότερο ποσοστό θανάτου, κυρίως από καρδιοπάθεια, μέσα στα 4,2 χρόνια που τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές.

Το ποσοστό αυτό, λέει ο UCA, είναι εφάμιλλο με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του UCA, όταν κάποιος σκύβει το κεφάλι προς τα εμπρός και κάμπτει τους ώμους του εν όσω κοιτάζει το κινητό ή το tablet, δυσκολεύει την αναπνοή του επειδή η στάση αυτή περιορίζει την κινητικότητα των αναπνευστικών μυών.

Επιπλέον, οι πλευρές δεν κινούνται αρκετά ώστε να λειτουργήσει στο πλήρες εύρος της η καρδιά.

Όλ’ αυτά, όμως, δεν γίνονται εκείνη την ώρα αντιληπτά, αλλά θα περάσουν χρόνια έως ότου εμφανιστεί η υπερκύφωση και οι συνέπειές της στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής (άλλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με προβλήματα κινητικότητας και αυξημένο κίνδυνο πτώσεως μετά τα 60).

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: