Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η ΧΡΟΝΟΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

του Ευριπίδη Καφαντάρη*


Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το πλεόνασμα, αλλά και την …έξοδο στις αγορές, είναι ένα χτίσιμο πάνω στην άμμο, αφού υπάρχει στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας η βόμβα του μη βιώσιμου χρέους και απειλεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και…όχι μόνο!

Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, ώστε να καταστεί βιώσιμο,δεν είναι υπόθεση μόνο των Ελλήνων. Είναι, κυρίως, υπόθεση των ίδιων των Ευρωπαίων, εφόσον δεν θέλουν να δούν μια αποσταθεροποιημένη και υπό θρυμματισμό Ευρώπη!! Και εδώ ακριβώς έρχεται η απάντηση σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται στο τι θα κάνουμε, αν αρνηθούν την επαναδιαπραγμάτευση… Διότι, ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σόμπλε ούτε ο Όλι Ρέν μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη!!

Παράλληλα ο Νότος, είναι ανάγκη να προτάξει τη δική του δύναμη που δημιουργεί την απαραίτητη ισορροπία στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας έναν ευρύτατο διάλογο του Νότου με το Νότο, προσβλέποντας σε μια ευρύτατη συμμαχία των ανθρώπων και των πολιτισμών, απορρίπτοντας έτσι την «διανοητική φυλακή» που επιβάλλει Ο Βορράς. Αυτή λοιπόν η διαλεκτική σχέση με το Νότο, δεν εμπεριέχει ούτε νουθεσίες ούτε έμπλαστρα. Εμπεριέχει δύναμη, ευθύνη και περηφάνεια!!

Έχουμε λοιπόν την ιστορική ευθύνη, να αναζητούμε τις λύσεις με συμβόλαια ηθικης και πολιτισμού, που να αποτρέπουν αμφίβολες μεταμοσχεύσεις απόψεων οι οποίες δημιουργούν σύγχυση, εγω¨ισμούς και παγωμένες σιωπές αναμνήσεων.


* Άρθρο του Ευρ. Καφαντάρη που δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας "Νέος Αγών" στις 8-4-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: