Πολλές φορές γκρινιάζουμε για τον τόπο μας και για τις διάφορες ενοχλητικές καταστάσεις που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα μας.
Υπάρχει όμως και μια άλλη Σάμο, αυτή της προόδου και της εξέλιξης.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και πομπώδεις διαφημίσεις οικογενιακές επιχειρήσεις έχουν "μεγαλώσει" κάνοντας γνωστή τη Σάμο στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Σάμος είναι σήμερα μια απο τις ελάχιστες περιοχές καλλιέργειας της ορχιδέας στην Ελλάδα.
Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οφείλεται πρωτίστως στα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, αλλά και στο γεγονός ότι υπήρξαν οι κατάλληλοι άνθρωποι - επιστήμονες, οι οποίοι θέλησαν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.
Έτσι λοιπόν το νησί μας, με αυτή του την αποκλειστικότητα σήμερα, αναδεικνύεται ως «πυρήνας» καλλιέργειας και συνδέει πλέον το όνομά του με την ορχιδέα, αποτελώντας αποκλειστικό σημείο αναφοράς.
Το δρόμο για την δημιουργία νέων υπεραξιών στην αγροτική παραγωγή μέσα από την καινοτομία και τη σωστή «ανάγνωση» των τάσεων της αγοράς δείχνει και το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελληνικά Θερμοκήπια Σάμου Α.Ε.
Πρόκειται για την εταιρεία που βρίσκεται «πίσω» από τα brands Τomaccini και Solana τα οποία, κάνουν «θραύση» στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Το πρώτο, μάλιστα, από αυτά δημιούργησε μια νέα κατηγορία στην ελληνική αγορά λανσάροντας τοματάκια τύπου ελιάς (σνακ) σε πρωτοποριακές «μίνι» συσκευασίες .
Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο Σαμιώτης επιχειρηματίας με πλούσια εμπειρία στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων (σ.σ. για περισσότερες από δύο δεκαετίες έζησε στην Ολλανδία) αποφάσισε να επενδύσει στην γη της πατρίδας του, τη Σάμο μας.
Πέρα από όλα αυτά, οι εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής Μύλοι μας δίνουν και τα ομώνυμα ξακουστά πορτοκάλια, τα οποία και αυτά "βρήκαν το δρόμο τους" στις αγορές εκτός του νησιού μας.
Πριν από ένα χρόνο περίπου η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου πήρε την πρωτοβουλία μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την προώθηση των σαμιακών προϊόντων.Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς και προσπάθειας η πρωτοβουλία αυτή μετατράπηκε σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με τον τίτλο "Σαμιακή γη"με σκοπό την προώθηση των σαμιακών προϊόντων και την επανεκκίνηση της γεωργικής παραγωγής του νησιού.
Φυσικά δεν ξεχνάμε το κρασί μας και την Ένωση Οινοποιητικών Συναιτερισμών Σάμου που έχουν κάνει το όνομα Σάμος αναγνωρίσιμο διεθνώς.
Στη Σάμο γίνονται πολλές σοβαρές προσπάθειες και όλοι θα θέλαμε να είναι περισσότερες.Οχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αλλά και σε άλλους τομείς όπως το εμπόριο μέσω διαδικτύου π.χ. και φυσικά στον τουρισμό για τον οποίο μιλάμε και αγωνιούμε όλοι καθημερινά.
Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο νησί μας αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που τολμούν και πετυχαίνουν.
Εκτός απο τη Σάμο της γκρίνιας και της μιζέριας, υπάρχει η Σάμος της προσπάθειας και της προόδου. Ένα καλό παράδειγμα για όλους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου