Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Νέες συγκεντρώσεις στη Τουρκία για τον ένα χρόνο απο τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί


Διεθνή Διαδηλώσεις προγραμματίζονται το ερχόμενο Σάββατο για τη συμπλήρωση ενός έτους από τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται το Σάββατο από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και επεκτάθηκαν σε όλη τη Τουρκία με τραγικό απολογισμό 11
νεκρούς και τουλάχιστον 8.000 τραυματίες.

Τις διαδηλώσεις πυροδότησε η βίαιη επέμβαση της Τουρκικής αστυνομίας κατά ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί και αντιδρούσαν στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του.

Γρήγορα οι διαδηλώσεις έλαβαν εθνικό χαρακτήρα στοχεύοντας συνολικά στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και με βασικό αίτημα την προάσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών που συρρικνώνονται και απειλούνται. Πάνω από 5.000 πορείες διοργανώθηκαν ενώ σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Η καταστολή ήταν βίαιη με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 6 διαδηλωτές, δεκάδες τραυματίστηκαν βαριά ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε πάνω από 4.000 συλλήψεις. 


Ένας εκ των τραυματισμένων διαδηλωτών ήταν ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν που παρέμενε σε κόμμα μετά από χτύπημα από δακρυγόνο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Κωνσταντινούπολη. Ο Μπερκίν τελικά υπέκυψε το περασμένο Μάρτιο. Ο θάνατός του πυροδότησε νέο γύρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων στη Τουρκία.



http://stokokkino.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: