Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Σάμος: "Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας" τους.


Μπορεί οι πρώτοι επισκέπτες να κατέφθασαν, αλλά σίγουρα οι εικόνες που αντικρίζουν σε πολυσύχναστους χώρους και σημεία κοινής θέας, κάθε άλλο παρά... υποδοχή θυμίζουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης της πρωτεύουσας θυμίζει έντονα βομβαρδισμένο τοπίο. Ανάλογες σκέψεις πηγάζουν κι απ' όσα αντικρίζουν στον κεντρικό δρόμο Βαθέος - Καρλοβάσου (τμήμα Λειβαδάκια - Κρούντερε) με τους ατέλειωτους λόφους των μπαζών, ενώ πέρα από την παραλιακή οδό στο Καρλόβασι, που παραμένει σε μόνιμη βάση γιαπί, όσοι διασχίζουν την εξωτερική προβλήτα του κατ' ευφημισμόν νέου λιμανιού της πόλης, το μάτι τους πέφτει σε μια τεράστια διαμήκη ρωγμή, σχεδόν απ' άκρη σ' άκρη της προβλήτας πρόσδεσης των πλοίων. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην όλη εικόνα του νησιού.

Οι τοπικοί μας άρχοντες για άλλη μια φορά έκαναν το... θαύμα τους. Θυμήθηκαν στο παραπέντε "έργα" και υποσχέσεις, μήπως και πειστούν για άλλη μια φορά οι "ιθαγενείς". Στη φαρέτρα τους μπήκαν και οι πενταμηνίτες, με άφθονη υποσχεσιολογία για προσλήψεις από το ... "παράθυρο".

Καιρός είναι να τους αλλάξουμε πλευρό. Η αβουλία τους, η ραστώνη, τα γενικότερα "έργα και οι ημέρες τους" δεν μπορούν να λησμονηθούν. Καμιά δικαιολογία τους δεν μπορεί να γίνει πλέον πιστευτή. Η μόνη λύση σε δυο βδομάδες είναι η Ανατροπή. Και από την 1η Σεπτεμβρίου, μια νέα αρχή, μακριά από τα πεπραγμένα του νοσηρού και μίζερου παρόντος.


Ανατροπή. Το Αύριο δεν μπορεί να περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: