Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ευρωπαϊκή νίκη της Αριστεράς

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αναμφίβολα μια μεγάλη και ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Για πρώτη φορά η Αριστερά αναδεικνύεται πρώτη δύναμη πανελλαδικά και ταυτόχρονα για πρώτη φορά πολιτικό κόμμα της Αριστεράς κερδίζει την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η νίκη αυτή δεν έχει μόνο ιστορική και συμβολική διάσταση, έχει και μια βαθύτατα πολιτική διάσταση. Οι Ελληνες πολίτες αποδοκίμασαν τη Νέα Δημοκρατία, τον ισχυρότερο δηλαδή κυβερνητικό εταίρο και την πολιτική που ασκεί με τη βοήθεια του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια. Πέρα από τις διαμάχες για τον χαρακτήρα αυτής της αναμέτρησης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο εταίρος του στην κυβέρνηση Ευάγγ. Βενιζέλος είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτών των εκλογών, έστω και αν διαθέτουν ακόμη μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η τηλεοπτική εμφάνιση του Αντ. Σαμαρά χθες το βράδυ μαρτυρούσε την ήττα και την αποτυχία της συγκυβέρνησης. Αναγκάστηκε να πει ότι «άντεξαν» και ότι θα «διορθώσουν τις αδικίες». Χρειάζεται μεγαλύτερη ομολογία ήττας;

Ο πρωθυπουργός όμως αποκάλυψε ταυτόχρονα την ανικανότητά του να κατανοήσει την πραγματικότητα της χώρας που υποτίθεται ότι κυβερνά. Είπε επί λέξει «αποτρέψαμε τον εφιάλτη», εννοώντας βέβαια μια ακόμη μεγαλύτερη και σαρωτική νίκη της Αριστεράς που θα τον υποχρέωνε να προσφύγει αμέσως στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Χαρακτηρίζει δηλαδή «εφιάλτη» την πιθανή υπερίσχυση ενός δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς, το οποίο σέβεται πλήρως τη νομιμότητα και το Σύνταγμα, ενώ την ίδια στιγμή δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για το όνειδος της Χ.Α. του φασισμού και του ναζισμού που κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν το 10% των ψήφων, έχοντας την ανοχή του κράτους και του παρακράτους απέναντι στην εγκληματική δράση της.



Αναμφίβολα τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών εκλογών θα αναλυθούν διεξοδικά τις επόμενες μέρες και τα πολλαπλά μηνύματά τους πρέπει να γίνουν αντικείμενο σοβαρής και βαθιάς επεξεργασίας από τις ηγεσίες των κομμάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να κατανοήσει ότι χρειάζεται πολύ πιο συγκροτημένη προσπάθεια για να ανατραπεί η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπόνηση μιας συνολικής στρατηγικής, η οποία θα βασίζεται σε ένα λεπτομερειακά επεξεργασμένο πρόγραμμα και σε μια πολιτική συμμαχιών που θα πείθουν τους πολίτες και θα απαντούν συγκεκριμένα στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Η επόμενη περίοδος θα είναι αναγκαστικά γεμάτη εξελίξεις που θα οδηγήσουν μάλλον σύντομα στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Χρειάζεται λοιπόν πολύ περισσότερη δουλειά και προετοιμασία, λιγότερα λόγια και αντεγκλήσεις, περισσότερες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας. Τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα. 

Ας μη χαθεί μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: