Σε κάθε ευκαιρία (όπως και χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου), Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαιώνουν μετ’ επιτάσεως ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ωστόσο, μάλλον δε μας λένε όλη την αλήθεια.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αυγή», στην περίφημη έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, υπάρχει συνημμένη επιστολή των Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργου Προβόπουλου προς την τρόικα από τις 14 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις εκλογές, διά της οποίας παρέχονται εγγυήσεις στους δανειστές ότι -αν χρειαστεί- θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων του Μνημονίου!
Το ερώτημα "αν χρειαστεί" απαντάται ουσιαστικά από το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. έως το 2017 και εκτιμά ότι είναι σχεδόν απίθανο να αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων…
Σημειώνεται ότι στα βασικά της σημεία, η έκθεση του ΔΝΤ δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση για μέτρα και παρεμβάσεις όπως:
- Να καλυφθεί δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ.
- Να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
- Να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο δημόσιο. Ανησυχούν μάλιστα για τη διανομή επιδομάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έδωσε.
- Να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο που «σκάλωσαν» και οδήγησαν μεν σε τυφλά «λουκέτα» όπως στην ΕΡΤ, αλλά δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και διαρκή επίπτωση στο 2014 και μετά.
- Να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
- Νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς
- Περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).
- Πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».
koutipandoras
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου