Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Θ. Παπαθεοφάνους: Παρακαλώ όπως επιληφθείτε για επανασχεδιασμό και αναθεώρηση της διαχείρισης των σχολικών μονάδων στο Νομό Σάμου.

Καλωσορίζουμε την άφιξη και δεύτερου πλοίου στο θερινό πρόγραμμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας με τον Πειραιά. 

Επιμένουμε στην άποψή μας ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία και το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση της Αντιπεριφέρειας για εναλλάξ προσέγγιση του πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» στα λιμάνια των νησιών μας.

Η πρότασή μας έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στον τόπο μας. 


Κοινοποιούμε τις απόψεις του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου όπως αυτές εκφράστηκαν στον κ. Υπουργό Παιδείας, σχετικά με την υποβάθμιση σχολικών μονάδων α’/θμιας και β’/θμιας εκπαίδευσης στο Νομό Σάμου: 

Κύριε Υπουργέ,

Με την δημοσίευση του ΦΕΚ Β΄1329/26-05-2014 διαπιστώθηκε ότι μέρος σχολικών μονάδων εκπαίδευσης στη Σάμο υποβαθμίζονται. Το βέβαιο είναι ότι στην με αρ. 76624/Δ4 Κοινή Υπουργική Απόφαση, γίνεται μνεία της με αρ. 397/2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σάμου, η οποία ερμηνεύτηκε κατά το δοκούν, λαμβάνοντας υπόψη την μοναδική αναφορά της, ως προς την προαγωγή ενός δημοτικού σχολείου. Αντίθετα, η Δημοτική αρχή γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης όλων των λειτουργούντων σχολικών μονάδων στο νησί μας .

Για τη συνέχεια κάντε "κλικ" πιο κάτω:



Με λύπη διαπιστώνουμε ότι στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των σχολικών δομών της χώρας μας, το κριτήριο που κυριαρχεί είναι η αριθμητική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και όχι η ανάγκη εξυπηρέτησης του συνολικού πληθυσμού με την παροχή Δημόσιας Εκπαίδευσης στον τόπο που κατοικοεδρεύει.

Η διαχείριση του συστήματος ανακατανομής των σχολικών μονάδων, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στο Νομό Σάμου, όπως έχει αποφασισθεί, ενδυναμώνει την τάση ερημοποίησης των ορεινών οικισμών και κοινοτήτων των νησιών μας. Δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το ορεινό ανάγλυφο, την τοπική οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων που με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει πλήθος οικογενειών σε οικονομικό μαρασμό.

Για άλλη μία φορά προστέθηκε ένα μέτρο, που θα ενισχύσει την αστυφιλία στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των νησιών, με συνέπεια την εγκατάλειψη της υπαίθρου και ανατροπή όλων των προσπαθειών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μικρής βιοτεχνίας και της συγκράτησης του ντόπιου πληθυσμού στις εστίες τους.

Απαξιώνονται οι έως σήμερα προσπάθειες για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους νέους ανθρώπους και δικαιώνεται δυστυχώς, η αντίληψη όσων γονέων απέτρεψαν τα παιδιά τους από την πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση. Δεν λήφθηκε καμία παράμετρος της νησιωτικότητας και των χαρακτηριστικών της, που για άλλη μία φορά το προσωπικό της εκπαίδευσης αντιμετώπισε στις εισηγήσεις του προς το Υπουργείο σας, τα κριτήρια της εκπαίδευσης από τη δικιά του οπτική γωνία, του εργασιακού του βίου και σταδιοδρομίας.

Με αυτές τις σκέψεις, παρακαλώ όπως επιληφθείτε του θέματος, για επανασχεδιασμό και αναθεώρηση της δημοσιευμένης απόφασης για το σκέλος που αφορά τη διαχείριση των σχολικών μονάδων στο Νομό Σάμου.

Με εκτίμηση
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ 
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: