Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Έγκριση 42 προγραμμάτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων


Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση 42 προγράμματα κεφαλαιώδους σημασίας για τη διατήρηση και κατά περίπτωση, επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Τα 42 προγράμματα συνολικού κόστους €1,8 εκατ. που παρουσιάστηκαν ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους τέσσερις Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αναβαθμίσεις/εκσυγχρονισμούς και σύναψη Συμβάσεων Εν Συνεχεία Υποστήριξης (Follow-On-Support: FOS) για την επαύξηση της διαθεσιμότητας κύριων οπλικών συστημάτων καθώς και προμήθειες πυρομαχικών για τη συμπλήρωση των απαραίτητων αποθεμάτων, όπως προβλέπει άλλωστε το 15ετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την υλοποίηση τόσο των συγκεκριμένων 42 προγραμμάτων όσο και των 54 αντίστοιχων που εγκρίθηκαν σε αντίστοιχες συνεδριάστεις το 2013 και υλοποιούνται σταδιακά, αναμένεται να επιτευχθεί η μέγιστη λειτουργικότητα και κατ΄επέκταση να αξιοποιηθεί στο έπακρο το σύγχρονο αμυντικό υλικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα σημαντικότερα προγράμματα που εγκρίθηκαν είναι τα ακόλουθα:

Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (EMZ) των 4 φρεγατών MEKO-200HN του Πολεμικού Ναυτικού με προϋπολογισμό €400 εκατ. με τη δαπάνη να κατανέμεται σε βάθος 15ετίας. Η υλοποίηση προγράμματος ΕΜΖ στις φρεγάτες ΥΔΡΑ (F452), ΣΠΕΤΣΑΙ (F453), ΨΑΡΑ (F454) και ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) κρίνεται σκόπιμη για την επέκταση του ορίου επιχειρησιακής ζωής τους μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει τη συντήρηση/γενική επισκευή των συστημάτων πρόωσης και την αναβάθμιση ή αντικατάσταση συστημάτων που τείνουν σε απαξίωση λόγω παλαιότητας ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν πλέον από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού προϋπολογισμού €148 εκατ. για την προμήθεια 30.360 σύγχρονων βλημάτων 120mm APFSDS-T και ΗΕΑΤ σε συμπαραγωγή με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Με την υλοποίηση του προγράμματος θα αποκτηθούν 16.416 βλήματα Κινητικής Ενέργειας (ΚΕ) τύπου Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενο με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους με Τροχιοδείκτη (APFSDS-T) και 10.944 βλήματα Χημικής Ενέργειας (ΧΕ) τύπου Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντι-Αρματικών (ΗΕΑΤ) για συνολικά 353 άρματα μάχης Leopard-2 του Ελληνικού Στρατού. Σημειώνεται ότι η έλλειψη αποθέματος πυρομαχικών 120mm είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση μέχρι πρόσφατα αρμάτων μάχης Μ48Α5 ΜOLF ως εφεδρικών σε δύο Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ΄ΣΣ και τα οποία προωθούνται πλέον σε Επιλαρχίες της ΑΣΔΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπεγράφη Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των ΕΑΣ και της εταιρείας Alliant Techsystems Inc. (ATK), στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθεί η παραγγελία πυρομαχικών 40L60 των 40mm προς κάλυψη των αναγκών της USAF που θα αποφέρει στα ΕΑΣ €48,5 εκατ. την επόμενη πενταετία. H αμερικανική ATK αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή της γερμανικής Rheinmetall για το λόγω πρόγραμμα πυρομαχικών του ΕΣ, δεδομένου ότι η ισραηλινή εταιρεία ΙΜΙ δεν παρέχει πιστοποιημένα βλήματα.

Συμπαραγωγή 94.669 πυρομαχικών μάχης και 14.448 πυρομαχικών ασκήσεων 30x173mm για τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Αpache, ύψους €12,7 εκατ. με τα ΕΑΣ. Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την ΑΤΚ περιλαμβάνονται μελλοντικά προγράμματα για συμπαραγωγή πυρομαχικών των 20mm και 30x173mm για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς καθώς και η συμπαραγωγή και προώθηση στις ΗΠΑ των βομβίδων 40x53mm, με τα ΕΑΣ να επιδιώκουν να πιστοποιηθούν ως δεύτερος προμηθευτής παγκοσμίως για τους κάλυκες των πυρομαχικών των Apache.

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 36 Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων Μ270 MLRS με στόχο την επέκταση του επιχειρησιακού ορίου ζωής, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ολοκλήρωση νέων πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας. Παράλληλα, εγκρίθηκε η αποδοχή παραχώρησης 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών MLRS από τα αμερικανικά αποθέματα με κόστος €5,2 εκατ. χωρίς την προμήθεια συνοδευτικών οχημάτων αναχορηγίας και λοιπών υλικών, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκέντρωση όλων των ΠΕΠ RM-70 στην ΑΣΔΕΝ.

Aποδοχή και χρηματοδότηση της μεταφοράς 320 μεταχειρισμένων φορτηγών οχημάτων HEMTT(Heavy Expanded Mobility Tactical Truck) της Oshkosh τύπων M977 και M985 γενικών μεταφορών και βυτιοφόρων M978P1 που παραχωρούνται δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα ως πλεονάζοντα αμυντικά υλικά (Excess Defense Articles: EDA). Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο αναμένεται η άφιξη των μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων που παραχωρούνται δωρεάν, συγκεκριμένα 196 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού Μ113Α2, 145 οχήματων σταθμού διοίκησης M577A2, 106 βελτιωμένων οχήματων αντιαρματικών βλημάτων TOW (ITV) Μ901A2, 1 Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Όλμου M106A2 των 4,2″ και 46 οχημάτων δημιουργίας προπετάσματος καπνού Μ1059. Η άφιξη των τεθωρακισμένων οχημάτων θα επιτρέψει την ομαλή απόσυρση των εναπομείναντων ΒΜΡ-1 της ΑΣΔΕΝ, τα οποία υποφέρουν από έλλειψη ανταλλακτικών.

Πρόγραμμα επανεργοποίησης και εκσυγχρονισμού 4 Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3B Orion με εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών επιθεώρησης, συντήρησης και επέκτασης χρόνου υπηρεσιακής ζωής από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) καθώς και την προσθήκη σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποστολής.

Αποδοχή 4 μεταχειρισμένων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) τύπου Μk-V από τα αποθέματα του USN προς κάλυψη αναγκών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Σειρά προγραμμάτων συντήρησης (ενδεικτικά, ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk και αεριοστρόβιλων μηχανών Rolls Royce των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού) καθώς και σύναψη συμβάσεων FOS για κύρια οπλικά συστήματα (ελικοπτέρων AS332C1 Super Puma, εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6A Texan II και μεταγωγικών C-130 κ.ά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: