Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε… εκκρεμοδικία!

Του Ηλία Μαραβά

Σε δικαστικές περιπέτειες μπαίνει η νεοεκλεγείσα περιφερειακή αρχή Βορείου Αιγαίου. Προχθές το μεσημέρι κατατέθηκε ένσταση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία ανακηρύσσονται ως περιφερειάρχης η Χριστιάνα Καλογήρου και ως αντιπεριφερειάρχης Λέσβου o Στρατής Κύτελης.

Σύμφωνα με την ένσταση, η κ. Καλογήρου και ο κ. Κύτελης κατείχαν διευθυντικές θέσεις το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα των εκλογών.
Η ένσταση κατατέθηκε από το δικηγόρο Στρατή Πέτρου και υπογράφεται από τους Γιάννη Ζερδελή, βουλευτή Λέσβου, Βασίλη Τεντόμα, περιφερειακό σύμβουλο, Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Μάντζαρη.

«Δε συντρέχουν νομικά κωλύματα», δήλωσαν η κ. Καλογήρου και ο κ. Κύτελης στο «Ε», τονίζοντας πως «την περιφερειακή αρχή την ορίζει ο λαός και όχι οι υποψήφιοι της τρίτης κατά σειρά ψήφων παράταξης».

Στις αίθουσες του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά θα κριθεί η σύνθεση της καινούργιας περιφερειακής αρχής για το Βόρειο Αιγαίο.

Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης δεν έχει προσδιοριστεί. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν, πάντως, χθες ότι η εκκρεμοδικία δεν επηρεάζει την ανάληψη καθηκόντων από την κ. Καλογήρου και τον κ. Κύτελη, αφού η όποια απόφαση ληφθεί, πρέπει να τελεσιδικήσει για να εφαρμοστεί.

«Σαφές νομικό κώλυμα»Η κατάθεση της ένστασης και από τους τέσσερις που την υπογράφουν, έγινε με την ιδιότητα του εκλογέα, όπως προβλέπεται νομικά.

Ο δικηγόρος Στρατής Πέτρου που κατέθεσε την ένσταση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία ανακηρύσσονται ως περιφερειάρχης η Χριστιάνα Καλογήρου και ως αντιπεριφερειάρχης Λέσβου ο Στρατής Κύτελης, μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε: «Η ένσταση κατατέθηκε διότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σαφές νομικό κώλυμα εκλογιμότητας.

Συγκεκριμένα η κ. Καλογήρου κράτησε τη θέση της ως γενικής γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου μέχρι την τελευταία μέρα πριν την κατάθεση της υποψηφιότητάς της, πράγμα που αντιβαίνει στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με αυτόν, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές ως υποψήφιος όποιος 18 μήνες πριν της εκλογές κατέχει διευθυντική θέση σε δημόσια υπηρεσία ή δημόσιο φορέα.

Ο ίδιος λόγος μη εκλογιμότητας συντρέχει και για τον κ. Κύτελη, ο οποίος κατείχε διευθυντική θέση στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μυτιλήνης.

Είναι προφανές πως οι περιπτώσεις αυτές ανταποκρίνονται και στο σκεπτικό του νόμου σύμφωνα με το οποίο οι κάτοχοι των θέσεων αυτών έχουν τη δυνατότητα με τις αποφάσεις τους να ασκούν επιρροή στο εκλογικό σώμα, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να λάβουν μέρος στις εκλογές ως υποψήφιοι».

Στο ερώτημα γιατί δεν κατατέθηκε η ένσταση πριν τις εκλογές και μετά την ανάδειξη ως υποψηφίων της κ. Καλογήρου και του κ. Κύτελη, ο κ. Πέτρου απάντησε πως αυτό τυπικά μπορεί να γίνει μόνο μετά την ανακήρυξη κάποιου ως εκλεγμένου.

Επιπλέον, ο κ. Πέτρου διευκρίνισε πως δικαίωμα ένστασης έχει κάποιος μόνο με την ιδιότητά του εκλογέα και όχι αυτήν του υποψηφίου. Βάσει αυτού, η ένσταση μπορεί να συνυπογραφεί από τον καθένα, άσχετα με το αν ήταν ή όχι υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. Επίσης η ένσταση υπογράφεται υποχρεωτικά από φυσικά πρόσωπα και όχι από συνδυασμούς, παρατάξεις ή κόμματα.

Το σκεφτόταν

Το ενδεχόμενο της κατάθεσης της ένστασης πριν τις εκλογές είχε εξεταστεί από τους ίδιους τους υπογράφοντες. Ο Δημήτρης Μάντζαρης αναφέρει σχετικά: «Είχαμε έρθει σε επαφή με το δικαστήριο που ανακήρυξε τις υποψηφιότητες και είχαμε λάβει την απάντηση ότι δε γινόταν τότε.

Ο νόμος δεν επιτρέπει την ένσταση μετά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων». Και συμπλήρωσε για το θέμα: «Καταθέσαμε ένσταση διότι δεν μπορεί οι ίδιοι που βάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, να μην τους τηρούν. Θυμίζω πως το συγκεκριμένο νόμο τον ψήφισε το κόμμα της κ. Καλογήρου.

Προσωπικά σεβάστηκα τη συγκεκριμένη διάταξη και δε συμμετείχα στις εκλογές, διότι κατέχω διευθυντική θέση στο Δήμο Λέσβου. Κατέθεσα την ένσταση διότι κάποιος με προφανώς μεγαλύτερη εξουσία και επιρροή στο εκλογικό σώμα από εμένα, έβαλε υποψηφιότητα».

Ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής δήλωσε για το θέμα: «Υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του σχετικού νομικού πλαισίου και γι’ αυτόν το λόγο επεβλήθη ένσταση. Εμείς δεν μπήκαμε στην ίδια λογική και δε βάλαμε στα ψηφοδέλτια προβεβλημένα στελέχη προς άγραν ψήφων.

Το ίδιο απαιτούμε και από τα άλλα κόμματα για τις παρατάξεις που στήριξαν στις τελευταίες εκλογές». Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας είπε: «Η ένστασή μας έγινε με καθαρά πολιτικά κριτήρια, χωρίς να έχει κανένα χαρακτηριστικό προσωπικής αντιπαράθεσης όπως κάποιοι προσπαθούν να υπονοήσουν.

Τόσο εμείς, όσο και άλλοι συνδυασμοί, σεβαστήκαμε τη νομοθεσία και απαιτούμε το ίδιο από όλους. Και ως παράδειγμα αναφέρω πως ο κ. Κόρακας απέσυρε την υποψηφιότητα του Ηρακλή Κουντουρέλλη.

Με την ένσταση αυτή, ακόμα, ζητάμε τη βελτίωση της νομοθεσίας ώστε υποψήφιοι που έχουν ασυμβίβαστο, να μην παίρνουν εξ αρχής μέρος στις εκλογές και όχι κατόπιν εορτής και αν γίνουν ενστάσεις να κηρύσσονται έκπτωτοι».

Απαντήσεις…


Φειδωλοί στις δηλώσεις τους για το θέμα εμφανίστηκαν τόσο η κ. Καλογήρου, όσο και ο κ. Κύτελης, με τον τελευταίο να δηλώνει πως δεν κατείχε καμμία διευθυντική θέση.

Η κ. Καλογήρου είχε πληροφορηθεί για την κατάθεση της ένστασης από τη Δευτέρα το απόγευμα, λίγες ώρες αφού κατατέθηκε, ενώ ο Στρατής Κύτελης το έμαθε από το τηλεφώνημα που δέχτηκε από το «Ε».

Με αφορμή την κατάθεση ένστασης εκλογιμότητάς της από πολίτες της Μυτιλήνης, η Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση στο «Ε»: «Κάθε πολίτης μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του όπως ο ίδιος νομίζει. Όλα θα κριθούν όπως ορίζει ο νόμος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στρατής Κύτελης, που τόνισε: «Δεν υπήρχε διευθυντική θέση την οποία να κατείχα. Υπήρχε μία ανάθεση καθηκόντων, άρα δεν προκύπτει κανένα ασυμβίβαστο, μια και δεν πρόκειται για μόνιμη θέση.

Θέλω να τονίσω πως ο λαός είναι εκείνος που αποφασίζει για την περιφερειακή αρχή και όχι η τρίτη παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου».

emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: